BIST 10.258
DOLAR 32,27
EURO 34,80
ALTIN 2.457,91
HABER /  GÜNCEL

Merkel, Rusya’yı yetersiz buldu

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya’nın Ukrayna’daki krizin hafifletilmesi için yaptıklarının yetersiz olduğunu ve Avrupa Birliği dışişle...

Abone ol

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya’nın Ukrayna’daki krizin hafifletilmesi için yaptıklarının yetersiz olduğunu ve Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının, Moskova yönetimine karşı yeni yaptırımları görüşmek üzere yakında bir araya geleceklerini söyledi.
Alman Başbakan Merkel, başkent Berlin’de Polonyalı mevkidaşı Donald Tusk ile birlikte düzenledikleri basın toplantısında Ukrayna krizi ve Rusya hakkında konuştu. Kiev’in Cenevre’de varılan anlaşmanın uygulanması için gerekli olan bir dizi adımı attığını ifade eden Merkel, Rusya’nın da “Ukrayna’daki ayrılıkçıları anayasal tartışma ve seçim hazırlıklarına yönelik barışçıl bir yola sokabileceğine” kanaat getirdiğini belirtirken, “Ancak ne yazık ki şu ana kadar bu gibi sinyaller mevcut değil” dedi. Merkel, bugün sabah saatlerinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda yaptığı görüşmede de bunları dile getirdiğini söyledi.
Diplomasi yolunu izlemenin ve Ukrayna’yı 25 Mayıs’taki cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlamanın önemine dikkat çeken Başbakan Merkel, aynı zamanda Rusya’ya yönelik yeni yaptırımların da göz önüne alınması gerektiğini vurguladı. Merkel, bu bağlamda AB dışişleri bakanlarının en yakın zamanda bir araya gelerek uygulanacak yeni yaptırımları görüşeceğini söyledi. Belirli bir tarih vermeyen veya ne gibi yaptırımların uygulanacağı konusunda detaya inmeyen Merkel, “Avrupa’dan ve G-7’den ortak birer eylem” beklediğini ifade etti.
Polonya Başbakanı Donald Tusk da, Ukrayna’daki krizin daimi hale gelebileceği ve Avrupa’nın yeni bir doğu politikası uygulamak zorunda kalabileceği yönünde uyarıda bulundu. Tusk ayrıca, AB’nin doğalgaz kaynaklarını güvenceye almak için bir enerji birliği oluşturması ve Rus gazına olan bağımlılığı zayıflatması gerektiğini söyledi.
(İHA)