BIST 10.298
DOLAR 32,27
EURO 34,81
ALTIN 2.403,42
HABER /  GÜNCEL

Memura toplu sözleşme yolu açıldı

Kamu çalışanlarının grevli, toplu sözleşmeli sendikal hak mücadelesinde yeni bir dönem başlıyor. Danıştay, memurların da toplu sözleşme haklarının yolunu açtı.

Abone ol

Kamu çalışanlarının 1990’lı yıllarda başlayan “Grevli, toplu sözleşmeli sendikal hak mücadelesi”ne yargıdan destek geldi. Danıştay, memurların da toplu sözleşme masasına oturmasının yolunu açacak bir karar aldı.

Danıştay, 1. Dairesi, İçişleri Bakanlığı’nın “Memurlarla toplu sözleşme imzaladığı” gerekçesiyle Niğde’nin Ulukışla Belediye Başkanı Hacı Avşar hakkında açtığı davayı, Uluslararası çalışma Örgütü (ILO) ve Avrupa Sosyal Şartı’na atıfta bulunarak reddetti. Danıştay’ın kararı, kamu çalışanlarının da artık toplu sözleşme yapabileceği, hükümetin ise bu yöndeki yasa değişikliklerini zaman geçirmeden alması gerektiği yönünde yorumlandı.

SENDİKA HAKLI

Türkiye’deki kamu çalışanları sendikalarına emsal teşkil edeceği öne sürülen dava süreci şöyle gerçekleşti: Ulukışla Belediye Başkanı Hacı Avşar, geçen yıl 15 memur adına Tüm Belediye Emekçileri Sendikası (Tüm Bel Sen) ile toplu sözleşme masasına oturdu. Bir yıl için geçerli olan bu sözleşme devam ederken, memurların toplu sözleşme yapamayacağını iddia eden İçişleri Bakanlığı, belediye hakkında soruşturma izni verilmesine karar verdi. Ulukışla Belediye Başkanı Hacı Avşar, İçişleri Bakanlığı’nın bu kararına itiraz etti ve Danıştay’a başvurdu. Danıştay, 17 Kasım tarihinde toplu sözleşmenin bir hak olduğuna karar verdi.

DANIŞTAY NE DEDİ?

Türkiye tarihinde yeni bir sayfanın açılmasına neden olan davada Danıştay, 17 Kasım’da gerçekleşen oturumda, “ILO ve Avrupa Sosyal Şartı hükümlerinin, Anayasa’nın 53 ve 90. maddeleri uyarınca değerlendirilmesi sonucu Tüm Bel Sen ile belediye arasında varılan mutabakat uygulamasının suç teşkil eder bir yanının bulunmadığına oyçokluğuyla karar verildi” kararını aldı.

Tüm Bel Sen, alınan bu kararla artık memurların da toplu sözleşme yapabileceklerini savundu.


KİM, NASIL YORUMLADI?

Yeni bir milat başlattı

Tüm Bel Sen Niğde Şubesi Başkanı Sancar ELMACI: Karar hukuken yeni bir milat oluşturacak niteliktedir. Böylece bundan sonra belediyeler ve kamu kurumları ile kamu emekçileri sendikaları arasında yapılacak toplu sözleşmelere engel çıkarılmasının önü kesilmiştir. Ulukışla Belediyesi ile sendikamız arasındaki toplu sözleşmenin hukuki süreci açık ve net olarak tüm Türkiye’deki memurları kapsayacak niteliktedir.

* * *

Yasa da düzeltilmeli

Tonguç ÇOBAN (DİSK Başkanlık Danışmanı): Artık kamu çalışanlarının toplu sözleşme imzalayabileceği Türk yargısı tarafından da kabul edilmiştir. Bu durumda hükümete düşen görev yasalardaki yanlışlığı uluslararası sözleşmelere uyumlu hale getirmektir. Bunun yolu açılmıştır ve hükümet bu konuyu daha fazla erteleyemez.

* * *

Karar burada kalmamalı

Ulukışla Bld. Bşk. Hacı AVŞAR: Biz sendika ile birlikte güç olup bu kararın çıkmasını sağladık. Diğer belediye başkanı arkadaşlarımın da kamu çalışanlarının haklarını korumasını istiyorum. Onların da yasal gerekçeleri kalmadı. Bu memurlar için yeni bir zaferdir. Karar Ulukışla’da kalmamalı.

* * *

Tarafları bağlar

Av. Öztürk TÜRKDOĞAN (KESK Hukuk Danışmanı): Yürürlükteki hukukumuza göre Danıştay 1. Dairesinin kararı sadece ilgili taraflar açısından bağlayıcıdır. Benzer durumda olanlar için emsal karar teşkil edebilir. Ancak kamu görevlilerinin toplu pazarlık yapması gerektiğiyle ilgili bağlayıcı bir karar değildir. Sadece güçlü bir hukuksal metin olma özelliği taşımaktadır.

Kaynak: