BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Kürtler İstanbul’daki oylar iptal ediyor

Genel seçimlerde Irak Türkmen Cephesi’ne (ITC) çıkan oyların yüksekliği, Iraklı Kürt partilerini kızdırdı. Bu gelişme üzerine İstanbul'daki oyların iptali gündeme geldi...

Abone ol

Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) ve Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin de (IKYB) içinde bulunduğu Kürt İttifakı, seçimler için İstanbul’da kullanılan oyların iptali için Bağdat’ta bulunan Irak Seçim Komisyonu’na başvurdu. Dün Cihan Haber Ajansı’na açıklama yapan Seçim Komisyonu Sözcüsü Ferit Ayar, İstanbul’da 3 merkezde verilen oyların iptal edileceğini belirtti. Bu durum, Türkiye’de kullanılan ve 23 bini ITC’ye çıkan 25 bin oyun yüzde 80’den fazlasının iptali anlamına geliyor. Iraklılar, Türkiye’de biri Ankara’da olmak üzere 4 merkezde oy kullanmıştı.

Bağdat’tan gelen açıklamalar Ankara’da, “İstanbul’daki seçimlerle ilgili her türlü düzenleme Irak Seçim Komisyonu tarafından yapıldı. Türkiye, hiçbir şekilde suçlanamaz. Haklı gerekçeleri varsa her kararı alabilirler. Karar alırken bazı şeyleri çok iyi düşünmeleri lazım. Seçimlerden kendileri sorumluydu.” diye değerlendirildi. Tartışmalara, 30 Ocak seçimlerinde 4 bin dolaylarında olan katılımın bu seçimde 25 bine çıkması ve oyların 23 bininin ITC’ye çıkması sebep oldu. IKYB Ankara Temsilcisi Behruz Galali, Zaman’a ‘oy artışının normal olmadığını’ savunurken, “Bu kadar artış mümkün değil” iddiasında bulundu. Ancak söz konusu ‘oy patlaması’, kayıt ve oy kullanmanın aynı gün yapılması, önceki seçimde oy kullanmak isteyenlere kimlik sorma uygulamasının kaldırılması ve oy kullananların masraflarının Seçim Komisyonu’nca karşılanmasına bağlanıyor.

30 Ocak seçimlerini düzenleyen Uluslararası Göç Örgütü, Türkiye’de oy kullanabileceklerin sayısını 30 bin diye tahmin etmişti. Kürtlerin, İstanbul’daki seçimlerde sandık müşahidi olarak başvuruda bulunmadıkları da dikkat çekti. ITC Ankara temsilcisi Ahmet Muratlı ise ‘hile’ iddialarını reddederken, “Türkmenler oylarına sahip çıktı. Bizi azınlık gösterip Kürdistan’ı kurmak istiyorlar; bunların demokrasi özürlü olduğu ortaya çıktı. Ayrıca geçen seçime (ilgisiz kalan) Türkmenler, Türk basını ve yetkililerce horlandı. Bu, insanımızı oy vermek için kamçıladı.” dedi.

Haber:Süleyman Kurt - Alihan Hasanoğlu
Kaynak: www.zaman.com.tr