BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,81
ALTIN 2.404,70
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Memur-Sen toplu sözleşmeden memnun

Memur-Sen'den Meclis'te görüşmeleri devam eden Toplu Sözleşme Yasası'yla ilgili açıklama geldi

Abone ol

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Genel Teşkilatlanma Sekreteri ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, ''Kamu görevlileri için toplu sözleşme hakkı tanıyan yasanın yürürlüğe girmesi ve ülkemizde emeklilerle 4 milyon 300 bin insanımızın böyle bir güvenceyle tanışması, tarihi bir kazanımdır'' dedi.

Memiş, Sağlık-Sen Bursa Şubesi'nde düzenlediği basın toplantısında, memurlara toplu sözleşme hakkı veren ''Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu''nun TBMM'de 1-2 gün içinde kabul edileceğini belirterek, yasa ile yetkili konfederasyon bazında, ''Genel Toplu Sözleşme'', yetkili sendikalarla ''Hizmet Kolu Toplu Sözleşmesi'', yerel yönetimlerde ise belediye ve il özel idaresi çalışanları için ''Sosyal Denge Sözleşmesi'' yapılacağını belirtti.

Bu yasanın, cumhuriyet tarihinde toplu sözleşme hakkını fiilen kullanmayı sağlayan ilk yasal düzenleme olduğunu dile getiren Memiş, böylece kamu hizmeti görevlilerinin kamu maliyesinden alacakları payın, siyasi iradenin takdirinde olmaktan kurtularak, ''eşitler arası pazarlık'' yöntemiyle belirleneceğini söyledi.

Memiş, yasa ile sendika iş yeri temsilciliği sisteminin kamu görevlileri sendikacılığına kazandırıldığını vurgulayarak, ''Mevcut durumda, sadece iş yerinde en çok üyeye sahip sendika tarafından iş yeri sendika temsilcisi belirlenirken, düzenlemeyle iş yerinde üyesi bulunan diğer sendikaların da temsilci bulundurması ve sendikal faaliyet yapması sağlanıyor. Böylece, sendikal demokrasi iş yerine kadar genişleyecek. Ayrıca, emekli kamu görevlilerinin aylıklarında yapılacak artışlar da toplu sözleşmeyle belirlenecek'' diye konuştu.

4.3 MİLYONA GÜVENCE

Toplu sözleşmenin süresinin iki yıl olmasının kamu görevlilerinin iki yıl sonraki ücret gelirlerini öngörmesine imkan sağlayacağını vurgulayan Memiş, şunları kaydetti:

''Kamu görevlileri için toplu sözleşme hakkı tanıyan yasanın yürürlüğe girmesi ve ülkemizde emeklilerle 4 milyon 300 bin insanımızın böyle bir güvenceyle tanışması tarihi bir kazanımdır. Bunun altında da Memur-Sen'in imzası olduğunu bir kez daha yinelemek istiyorum. Yasada gördüğümüz bazı eksiklerin giderilmesi yönünde de çalışmalarımız olacak. Toplu sözleşmenin süresine yönelik, 'toplu sözleşme hükümleri, sözleşmenin yapıldığı tarihi takip eden iki mali yıl için geçerli olacak' hükmünün de 'toplu sözleşme süreci, masada imzalanarak sonuçlanırsa iki yıl, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na gidilmesi halinde, bir yıl geçerli olur' şeklinde değiştirilmesinden yanayız. Tasarıda yer verilmeyen emniyet, TSK, Cumhurbaşkanlığı, TBMM'deki sivil memurların sendika üyeliği konusunu da sürekli gündemde tutacağız.''

Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının yetkili sendikası Sağlık-Sen olarak 400 bin sağlık çalışanı ve 15 bin sosyal hizmet çalışanını temsilen toplu sözleşme masasında olacaklarını dile getiren Memiş, ''Yaptığımız bilimsel araştırmalarda, sağlık çalışanlarının mesleki tükenmişlik düzeyi bugün kamuoyunda çok zor bir meslek olarak bilinen polislik mesleğine yaklaşmıştır. Bu nedenle tüm sağlık çalışanlarına yıpranma payı verilmelidir'' dedi.