BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.435,90
HABER /  EKONOMİ

Mehmet Şimşek Esad için ne dedi olay olan sözleri

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in, Türkiye ve Rusya'nın Astana zirvesi öncesi yaptığı Esad açıklaması ile olay oldu. Şimşek kameraya yansıyan sözlerinde neler söyledi?

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in Davos'ta yaptığı "Türkiye'nin Esad'sız bir çözümde daha fazla ısrar etmesi artık gerçekçi değil" sözleri olay oldu. Bunun üzerine yeni bir açıklama yapan Şimşek, Esad'lı bir çözümü içlerine sindiremediklerini; ancak bölgedeki şartların dramatik biçimde değiştiğini kaydetti.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Davos'ta düzenlenen 47. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) kapsamında "Suriye ve Irak: Anlaşmazlığı Bitirme" başlıklı panelde konuştu. Şimşek o konuşmadaki Esad açıklaması ile olay oldu. Şimşek, "Türkiye Esed'siz bir uzlaşmada ısrar edemez" şeklinde bir ifade kullandı. Bu görüş, Türkiye'nin Suriye'de izlediği politikayı yansıtmıyordu. Bakan Şimşek, bir süre sonra yazılı bir açıklamayla bunları söylemediğini iddia etti. Ama o sözler kamerada kayıtlıydı.

O SÖZLERE AÇIKLIK GETİRDİ

Mehmet Şimşek, gündem yaratan sözlerine ilişkin şu düzeltmei yaptı : 'Suriye'deki bu insanlık dramının merkezinde Esad vardır. Dolayısıyla Esad'lı bir dönem açıkçası içimize sinmiyor. Ne yazık ki ABD bu konuda bizimle işbirliği yapmadı ve Rusya ile İran bölgedeki dengeleri değiştirdi. Burada söylediğim konuda aslında bu. Astana'daki önemli olan şey barışın kalıcı haline gelmesidir. Ben açıkça Esad'sız bir çözüm olamaz diye bir sözüm yok. Lakin siz şartlar değişti. Söylediklerimden bu çıkarılıyorsa açıkça birşey söyleyemem."

NE SÖYLEMİŞTİ?

Şimşek'in ilk söylediği ise şöyleydi:
“Suriye halkının acıları ve trajedileri, doğrudan Esed’in suçu. Ancak pragmatik ve gerçekçi olmak zorundayız. Biliyorsunuz, sahadaki gerçekler dramatik bir şekilde değişti. Bundan dolayı da Türkiye Esed’siz bir uzlaşmada ısrar edemez. Bu, gerçekçi olmaz.”