BIST 9.469
DOLAR 32,60
EURO 34,82
ALTIN 2.500,73
HABER /  MEDYA

Mehmet Baransu Balyoz'dan tutuklandı!

"Balyoz'da Kumpas" iddialarına ilişkin yürütülen soruşturmanın ilk şüphelisi olan Gazeteci Mehmet Baransu tutuklanarak Metris Cezaevi'ne konuldu.

Abone ol

Soruşturma savcısı Gökalp Kökçü, Mehmet Baransu'nun ifadesini almadı, ancak dosya üzerinde inceleme yaparak tutuklamasını istedi. Baransu çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

"Balyoz'da Kumpas" iddiasına yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan Baransu Metris Cezaevi'ne konuldu. Baransu'nun tutuklandığı soruşturmada işlediği iddia edilen suçlar, "Devletin güvenliği ilişkin belgerleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile alma, çalma" ve "Devlerin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme."

6 SAATTE 28 SORU YÖNELTİLDİ

Balyoz'da kumpas soruşturması kapsamında dün evinde 10 saat arama yapılan ve ardından gözaltına alınan Mehmet Baransu geceyi Vatan Caddesi'nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'de geçirdi. Baransu'ya emniyette 6 saatte Balyoz Belgeleri ve 'Karargah' isimli kitabına ilişkin 28 soru yöneltildi.

SAVCI "TUTUKLANSIN" DEDİ

Emniyetteki işlemlerinin ardından Baransu, sabah saatlerinde Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'na sevk edildi. Soruşturma savcısı Gökalp Kökçü, Mehmet Baransu'nun ifadesini almadı, dosya üzerinden inceleme yaptı. Savcı Kürkçü, tutuklama talebiyle saat 10.00'da Mehmet Baransu'yu nöbetçi 5. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk etti. 

3 SAATLİK SORGUNUN ARDINDAN HAKİM KARARINI AÇIKLADI

Hakim, 4 saat soruşturma dosyasını inceledi. İncelemenin ardından Baransu hakim karşısına çıkarak, suçlamalara cevap verdi. Hakim aranın ardından 6 sayfalık kararını açıkladı. Kararda, şüphelinin, eylemine konu olayın 'Balyoz Darbe Planı'olarak bilinen plan ve bu plana ilişkin DVD, CD ve belgeler olduğu, bu belgelerle birlikte Egemen Harekat Planı'nın da şüphelinin temin ettiğinin anlaşıldığı ifade edildi. Egemen Harekat Planı'nın "Çok Gizli" gizlilik derecesine ait olduğu, bu plandaki bilgilerin devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararlar bakımından gizli kaması gereken nitelikte olduğunun anlaşıldığının belirtilen kararda, yine bu CD'lerdeki 118 adet gizli belgenin de çalındığı ifade edildi.

"EMEKLİ ASKER OLDUĞUNU BİLDİRDİĞİ..."

Kararda şu ifadelere yer verildi: "Şüphelinin bir şekilde ele geçirdiği belgelerin kopyası olsa dahi ilgili mercilere teslim etmek yerine kendisi tarafından imha edildiğinin ifade edildiği, ancak imha edilip edilmediğinin henüz bilinmediği, bulunamayan gizli belgelerin halen nerede olduğu, kimin elinde bulunduğu, ne amaç ile kullanılacağının bilinmediği, şüphelinin belgeleri aldığını söylediği emekli asker olduğunu bildirdiği kişinin kim olduğu husunda henüz tespitinin yapılamadığı, bu kişi ile birlikte hareket eden başka kişiler bulunup bulunmadığının da henüz tespit edilemediği..." 

"SOMUT DELİLLER VAR"

Kararında şüphelinin eylemlerinin bir bütün olarak değerlendirildiği ifade eden hakim, Baransu'nun Türk Ceza Kanun'nun (TCK) 326. ve 327. maddelerini kapsayan "Devletin güvenliği ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile alma, çalma", "Devlerin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme" suçlarını işlediği hususunda suç şüphesinin varlığını gösteren somut deliller bulunduğunu belirtti.

ADLİ KONTROL TEDBİRİ YETERSİZ GÖRÜLDÜ

Kararda şu ifadelere yer verildi: "Suçların yasada öngörülen cezalarının alt ve üst sınırı nazara alınarak, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 100. ve devamı maddelerinde belirtilen tutuklama yasağı veya yargılama engeli gibi halin bulunmadığı, atılı suç yönünden şüphelinin alabileceği ceza miktarı göz önünde bulundurulduğundan kaçabileceği yönünde şüphe bulunduğu, soruşturmanın henüz tamamlanmadığı, çok kapsamlı bir şekilde ve çok yönli olarak soruşturmanın devam ettiği, atılı suçlar yönünden beklenen ceza veya güvenlik önlemi değerlendirildiğinde "Ölçülülük" ilkesi uyarınca daha hafif koruma önlemi olan adli kontrol tedbiri uygulanmasının bu aşamada yetersiz kalacağı, kanaatine varılmakla şüpheli Mehmet Baransu'nun tutuklanmasına karar verildi." 

BARANSU 2 SUÇTAN TUTUKLANDI

Baransu Türk Ceza Kanun'nun (TCK) 326. ve 327. maddelerini kapsayan "Devletin güvenliği ilişkin belgerleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile alma, çalma", "Devlerin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme" suçlarından tutuklandı.

METRİS CEZAEVİNE KONULDU

Baransu'yu taşıyan araç saat 18.45 sıralarında  Metris Cezaevi'nin kapısına geldi. Baransu kapının açılmasının beklendiği sırada otomobilin arkasında görüntülendi. Baransu'nun bu sırada sessiz kaldığı, anlık kameraya baktığı görüldü.