BIST 9.645
DOLAR 32,52
EURO 34,88
ALTIN 2.430,01
HABER /  DÜNYA

Meğer kralın her şeyden haberi varmış

İspanyol gazeteci ve yazar Pilar Urbano'nun son kitabı, 1981'deki darbe girişiminin bilinmeyenlerini yazdı.

Abone ol

Gazeteci yazar Pilar Urbano'nun son kitabında, 1981'de başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminin arkasında Kral Juan Carlos'un olduğu iddia edildi.

İspanyol gazeteci ve yazar Pilar Urbano'nun son kitabı, 23 Şubat 1981'deki başarısız darbe girişimiyle ilgili bugüne kadar bilinenlerin tersine çok ciddi iddialar ortaya attı. Darbe girişiminin başarısızlığındaki ana sebep bu zamana kadar hep İspanya Kralı Juan Carlos'un tavrı ve girişimleri olarak bilinirken, kitapta aslında İspanya Kralı'nın her şeyden başından beri haberdar olduğu iddia edildi. 

"Büyük Unutkanlık: Suarez'in unuttuğunu Kral hatırlamak istemiyor" adlı kitabında Urbano, uzun süren Alzheimer hastalığından sonra geçen hafta hayatını kaybeden eski Başbakan Adolfo Suarez ve Kral Juan Carlos'u zan altında bıraktı. Urbano, 23 Şubat darbe girişiminin Kraliyet Sarayı Zarzuela'da başladığını ve Kral Juan Carlos'un operasyonun bir parçası olduğunu ileri sürdü. 

Kitapta, "Her şeyin 1980 yaz aylarında planlanmaya başladığı, hedefin İspanya'nın içinde bulunduğu sosyal, ekonomik ve siyasi kötüleşmeden dolayı Adolfo Suarez hükümetini düşürülmek istenmesi olduğu ve 11 Şubat 1981 tarihinde Zarzuela'da yapılan bir toplantıda Kral'ın dönemin Başbakanı Suarez'in yerine Leopoldo Calvo Sotelo'yu getirmeye karar vermesiyle adımın atıldığı" iddiaları yer aldı.

Yazar Urbano, kitap tanıtımıyla ilgili İspanyol basınına verdiği demeçte, "Suarez için darbe girişimi operasyonunun ruhunun Kral olduğu çok açıktı" dedi.

Kraliyet Sarayı, darbe girişimi döneminin bakanları, üst düzey siyasetçileri ve Adolfo Suarez'in ailesi kitaba büyük tepki gösterdi. Kraliyet Sarayı'ndan bir sözcü, kitap için "İnanması imkansız, tam bir macera" değerlendirmesini yaparken, "Sanki Kral'ın imajına zarar vermek ve kurumsal istikrarsızlık yaratmak istenilmiş. Kitaptaki iddiaların tamamını net bir şekilde yalanlıyoruz" dedi.

1982-1996 yılları arasında İspanya Başbakanı olan Felipe Gonzalez de "İnandırıcılığı sıfırın altında olan, hiçbir prestiji olmayan bir gazeteci" diyerek kitabın yazarı Pilar Urbano'yu eleştirdi.

Adolfo Suarez'in oğlu Suarez Illana ise kitabın toplatılmasını istedi.