BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Meclisten emeklilik kıyağı

Meclis, emekliye ayrılacak personelin çocuklarını ayrıcalıklı olarak işe alacak.

Abone ol

En büyük sorunlarından biri işsizlik olan Türkiye’de TBMM, personeline bu konuda da büyük bir kıyağa hazırlanıyor. TBMM yönetimi, emekliliği gelen personele, “Emekli ol, bir defaya mahsus olmak üzere bir çocuğunu 4-C’li olarak işe alalım” önerisinde bulundu. Uygulamadan, emekli olacak kişinin 30 yaşını geçmeyen çocuğu faydalanabilecek. Eğitim ve meslek konusunda ise herhangi bir kıstas aranmayacak. TBMM’nin önerisi üzerine arka arkaya emeklilik dilekçeleri gelmeye başladı. Cuma günü itibariyle TBMM Personel Daire Başkanlığı’na 100 kadar dilekçe verildi.

Emekli olmak isteyenler 14 Ocak’a kadar Personel Daire Başkanlığı’na müracaat edecek. Toplam başvurunun 300’e yaklaşması bekleniyor. 4 bin kişinin çalıştığı Meclis’te, 4-C statüsünde çalışanların sayısı bine yaklaşacak.

Kadro gençleşiyor

Emeklilik formülünün mimarlarından, TBMM Personel Dairesi Başkanı Nedim Küçüker, emeklilik süresi dolduğu halde ’yüksek maaş’ nedeniyle emekli olmayan personeli ikna ettiklerini söyledi. Küçüker, “Meclis kadrosunu gençleştiriyoruz” dedi. Küçüker, 4-C kapsamında alınacak personel için KPSS sınav puanı, eğitim gibi şartlar aranmadığını sadece 30 yaşını doldurmamış olma kıstası aranacağını belirterek, “Gerekirse çaycı, bahçıvan olarak çalıştırılabilir” dedi.

GEÇİCİ SÖZLEŞMELİ

4C kamuda geçici personel olarak adlandırılıyor.Yasada “Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Başkanlığının ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir” deniliyor.