BIST 10.159
DOLAR 32,18
EURO 35,04
ALTIN 2.469,20
HABER /  POLİTİKA

Meclis'te tansiyon öyle bir yükseldi ki...

Meclis Genel Kurulu'ndaki kademeli eğitim sistemi görüşmelerinde zaman zaman sert tartışmalar yaşandı.

Abone ol

TBMM Genel Kurulu'nda, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifinin 1. bölümü üzerinde yapılan görüşmelerde, iktidar ve muhalefet milletvekilleri yine birbirine girdi. MHP'li Celal Adan, kürsüden fırlayıp AK Partili Demirbağ'ın üzerine yürüdü. CHP'li Muharrem İnce, Meclis Başkanı'na çok sert çıktı.

TBMM Genel Kurulu'nda, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifi üzerindeki görüşmelerde, AK Parti ile MHP milletvekilleri arasında tartışma çıktı.

NUR SERTER'İN SÖZLERİ GERDİ

Değişiklik önergesi üzerine söz alan CHP İstanbul Milletvekili Fatma Nur Serter, 8 yıllık kesintisiz eğitimin başladığı 1997 yılında Milli Eğitim Bakanının Mehmet Sağlam olduğunu belirterek, ''Kendisi bu salonda olabilir mi acaba? Bu konuda 28 Şubat'ın Milli Eğitim Bakanı'na hiç söz verilmemiş. Dönemin MGK kararlarının altına imza atan bir Bakanın, üstelik de AKP sıralarında hem milletvekili hem de TBMM Başkanvekili olarak yer alması garip tablo oluşturmuyor mu? 8 yıllık kesintisiz eğitim kararının altına imza atarken mutlaka bu kararı doğru bulmuş olması icap etmez mi?'' diye konuştu.

CHP ve AK PARTİLİ BAKANLAR ARASINDA ATIŞMA

Bunun üzerine söz alan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, Serter'in konuşmasının hatalı olduğunu ifade ederek, ''Mayıs 96'da değil Haziran 96'da kurulan Refah-Yol Hükümeti'nde bakandım. Şura, benim Bakan olmamdan önce yapılmıştı. Sayın Serter, 'Milli Eğitim Bakanı olarak kesintisiz eğitimin altında imzası var' dedi. Ama biz zaten Refah-Yol Hükümeti olarak kesintisiz eğitime karşı çıktığımız için bu kanunlaşmadan önce çekildik'' dedi. Konuşmaların ardından, CHP ile AK Parti milletvekilleri arasında bir süre sözlü sataşma yaşandı.

ADAN: SİZİN AYAKLARINIZIN TİTREDİĞİ GÜNLERDE 28 ŞUBAT BASKISINA KARŞI BİZ SAF TUTUYORDUK

Başka bir değişiklik önergesi üzerine söz alan MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan, teklifin bilimsel olarak yeterince tartışılmadığını söyledi. Adan, teklife ilişkin eleştirilerini sürdürürken, AK Parti Hükümeti'nin imam hatiplilerin sorunlarını da çözmediğini ileri sürdü. 

ADAN KÜRSÜDEN AYRILARAK DEMİRBAĞ'A KOŞTU

Adan'ın, ''Sizin ayaklarınızın titrediği günlerde, 28 Şubat baskısına karşı biz saf tutuyorduk'' cümlesine AK Parti sıralarından tepki geldi. Adan, sürenin tamamlanmasının ardından konuşmasına kısa bir süre daha devam etti. Bu arada Adan ile AK Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ arasında tartışma çıktı. Adan, kürsüden ayrılarak Demirbağ'a doğru koştu. Bunun üzerine, AK Parti milletvekilleri araya girdi. MHP sıralarındaki milletvekilleri de AK Parti sıralarına yönelince, her iki partinin milletvekilleri arasında kısa süreli arbede yaşandı. AK Parti Balıkesir Milletvekili Cemal Öztaylan, Demirbağ'ı sakin olması için uyardı.

Tartışmaların sürmesi üzerine TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, oturuma ara verdi. Tartışma verilen arada da bir süre devam etti.

 İNCE İLE MECLİS BAŞKANI ARASINDA NELER YAŞANDI? CHP'LİLER MEHMET SAĞLAM'A NEDEN YÜKLENDİ? AYRINTILAR SONRAKİ SAYFADA

[PAGE]

MHP İLE MECLİS BAŞKANI ARASINDA USUL TARTIŞMASI YAŞANDI

MHP, yeni madde ihdası için 3 önerge vermek istedi. Ancak AK Parti, İçtüzüğe göre bunun mümkün olmadığını, verilecek bütün önergelerin toplamının 7 olması gerektiğini ve yeni madde ihdasıyla bu sayının aşıldığını belirterek, buna karşı çıktı.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, bunun üzerine birleşime ara vererek, grup başkanvekilleriyle kısa bir süre görüştü. Yakut, görüşmenin ardından MHP'nin önerisini kabul etti.

Bunun üzerine MHP'nin, yeni madde ihdasına ilişkin 3 önergesi okundu. Komisyonun salt çoğunluğu olmadığı için katılamadığı önergeler işleme alınmadı. Sadık Yakut'un tutumu hakkında usul tartışması açıldı.

Tutumun aleyhinde konuşan AK Parti Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli, yeni madde ihdası önergelerinin İçtüzük'e aykırı ve yok hükmünde olduğunu söyledi.

İçtüzük'ün 87. maddesine göre, yeni madde ihdasının da 7 önerge sınırı kapsamında olması gerektiğini ifade eden Canikli, ''Bu nedenle yeni madde ihdası, önerge ile sınırlı olmalıdır. Ancak isterseniz önerge hakkınızı yeni madde ihdası için kullanabilirsiniz'' dedi.

Lehte söz alan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, yeni madde ihdasıyla, içi boş olan teklifin ne kadar eksik olduğunu göstermek istediklerini belirterek, ''Bu bir engelleme değil, aksine kanundaki boşlukları doldurmaktır'' diye konuştu.

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan ise teklifin ''temel kanun'' olarak görüşülemeyeceğini iddia etti. TBMM Başkanvekili Yakut, konuşmaların ardından tutumunda bir değişiklik olmadığını söyledi.

CHP'Lİ ÖZKOÇ: 28 ŞUBAT'IN BAKANI AK PARTİ'DE BAŞKANVEKİLİ

CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, verilen bir önerge üzerinde yaptığı konuşmada, ''Başbakan, '28 Şubat kararlarıyla deveye hendek atlatmışlar' diyecek, ancak 28 Şubat'ın bakanı bugün AK Parti'de milletvekili ve başkanvekili olacak. Bu samimi değil'' dedi.

Sataşma olduğu gerekçesiyle söz alan TBMM Başkanvekili, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Sağlam, hangi tarihlerde bakanlık yaptığı konusunda bilgi verdi.

SAĞLAM'DAN AÇIKLAMA

Sağlam, ilk önce kurulan ANAYOL Hükümetinde bakan olmadığını, o dönemde DYP milletvekili olduğunu söyleyerek, ''Bu Hükümet Mayıs ayında istifa etti. Benim içinde bulunduğum 54. Hükümet Haziran ayı başında kuruldu. Haziran'da REFAHYOL Hükümeti kuruldu, bir sene hükümetlik yaptık. 28 Şubat 1997'dedir. MGK'da kararlar alındı, Milli Eğitim Bakanı MGK'nın üyesi değildir, benim imzam da sözkonusu değildir. Sonra tartışmalar başladı. Biz Hükümet olarak MGK'da alınan kararlar doğrultusunda kesintisiz eğitimi kabul etmediğimiz için istifa ettik. 1997'nin Haziran ayında çekildik. REFAHYOL Hükümeti haziran ayında bitti, yeni kurulan Hükümet Ağustos 1997'de kesintisiz eğitimi kabul etti'' diye konuştu.

Sağlam, CHP'lilerin laf atması üzerine, çok parti değiştirmediğini, sadece DYP'den AK Parti'ye geçtiğini söyledi.

VERMEYE MECBURSUNUZ

Sağlam'ın ardından CHP Grup Başkanvekili İnce, konuşmak için Başkanvekili Yakut'tan söz istedi. Yakut'un söz vermemesi üzerine İnce, ısrar ederek, ''Vermeye mecbursunuz'' diye bağırdı.

Yakut'un, ''İlla kürsüye çıkmak istiyorsanız...'' demesi üzerine İnce kürsüye gelince AK Parti'li milletvekilleri tepki gösterdi ve sıra kapaklarına vurdu. Sadık Yakut da İnce'ye, ''Ben size söz vermedim. Bu kürsü işgali değil mi Sayın İnce? Söylediğim söz başka bir şey'' dedi.

Tartışmanın uzaması üzerine Yakut, birleşime ara verdi.  

İNCE: BABASININ ÇİFTLİĞİ DEĞİL BURASI

İnce, verilen arada, ''Ben o sözü alacağım, babasının çiftliği değil burası, bu sözü verecek. Grup Başkanvekiline söz vermemek diye bir şey olmaz'' diye bağırdı.  Bu sırada, milletvekilleri ayağa kalkarak, birbirlerine laf atmayı sürdürdü.