BIST 10.895
DOLAR 32,18
EURO 34,96
ALTIN 2.504,93
HABER /  DÜNYA

Meclis’te Taksim gerginliği

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü’nün, "Başbakan şu anki rejimin tecessüm etmiş halidir" sözü, Meclis Genel Kurulu’nda AK Parti ve B...

Abone ol

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü’nün, "Başbakan şu anki rejimin tecessüm etmiş halidir" sözü, Meclis Genel Kurulu’nda AK Parti ve BDP milletvekilleri arasında sert tartışmalar yaşanmasına neden oldu.
CHP’nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında Başkentgaz özelleştirmesinde kamunun zarara uğratıldığı gerekçesiyle verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağını ilişkin Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmeler sert tartışmalara sahne oldu. Gensoru görüşmeleri sırasında bazı muhalefet milletvekilleri, Taksim Gezi Parkı eylemcilerine polisin sert müdahalesine tepki gösterdi. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, milletvekili olarak halkın arasına karıştıklarında çok fazla biber gazına maruz kaldıklarını ifade ederek, Meclis Başkanlığı’nın milletvekillerine gaz maskesi temin etmesini istedi.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise Gezi Parkı’ndaki eylemcilerin çadırlarının yakılmasını ve eylemcilere biber gazı sıkılmasını kınadıklarını söyledi. BDP’li Pervin Buldan ve Sırrı Sakık ise hükümet sıralarında oturan İçişleri Bakanı Muammer Güler’in yanına giderek eylem sırasında yaralanan Sırrı Süreyya Önder’le ilgili bilgi verdi. Güler, Buldan ve Sakık’la konuşmasının ardından bir süre telefonla görüştü.
TBMM Genel Kurulu’nda tansiyonu yükselten isim ise BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü oldu. Taksim Gezi Parkı eylemcilerine yapılan müdahalenin, AK Parti’nin yönetim tarzının bir göstergesi olduğunu belirten Kürkçü, Sırrı Süreyya Önder’i omzundan gaz kapsülüyle vuranları affetmeyeceklerini ifade etti.
Topçu Kışlası’nın yapılmasının 31 Mart vakası ile bir hesaplaşma, 3. köprüye Yavuz Sultan Selim ismi verilmesinin Alevi katliamlarının ve hilafetin anısını canlandırmak olduğunu öne süren Kürkçü, "İnsanlar Sırrı Süreyya’nın intikamını alalım diye bir işaretimizi bekliyorlar ama biz yine de sağduyulu olmaya çalışıyoruz. Bunun hesabını sormazsak namerdiz" dedi.
"Kentin, Türkiye’nin, mülkün sahibi siz değilsiniz, mülkün sahibi Allah’tır, mülkün sahibi yurttaşlardır" diyen Kürkçü, milletin hizmetkarının milleti sopalayamayacağını, gazlayamayacağını söyledi. Kürkçü, "Başbakan şu anki rejimin tecessüm etmiş halidir. Bütün kaprisleriyle, şiddet dolu retoriğiyle, keyfiliğiyle, bütün küstahlığıyla bu rejim, Başbakan Erdoğan’ın kendisinde tecessüm etmektedir" ifadelerini kullandı.

SÖZÜNÜ GERİ ALMADI
Kürkçü’nün Başbakan Erdoğan’la ilgili sözleri, AK Parti sıralarından tepkiyle karşılandı. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Kürkçü’nün sözlerini geri almasını istedi. Kürkçü ise sözlerini geri almayacağını ifade etti.
Sataşma nedeniyle söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, "Milletimizle kurduğumuz ilişki, genel başkanımızla kurduğumuz ilişki ortadadır. Birileri toptancı görüş olarak algılıyorsa, diktatoryal görüş olarak algılıyorsa geçmişe baksın. 9 yılda 7 seçime gittik, yüzde 50 ile buradayız. Bunun hesabını sandıkta görürüz" şeklinde konuştu.
(İHA)