BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,83
ALTIN 2.417,31
HABER /  DÜNYA

Meclis’te Kürdistan gerginliği

TBMM Genel Kurulu’nda 2014 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu görüşmelerinin başında "Kürdistan" gerginliği yaşandı. <br/>TBMM Genel Kurulu...

Abone ol

TBMM Genel Kurulu’nda 2014 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu görüşmelerinin başında "Kürdistan" gerginliği yaşandı.
TBMM Genel Kurulu’nda 2014 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı Raporu’ndan BDP’nin muhalefet şerhinde yer alan ’Kürdistan’ ibaresinin çıkarılması üzerine BDP’den tepki geldi. BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, basılan yeni raporun sansürlü olduğunu savunarak, raporu yere attı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada 2014 yılı Merkezi Bütçe Kanunu Tasarısı Raporu’nun dün tartışıldığını hatırlatarak, "Herkes bu konuyla ilgili kanaatlerini dile getirdi. Ben talebinizi aldım. Bu konu tüm gruplarca tüm yönleriyle tartışıldı. İç tüzüğümüze göre parlamentolarda en yetkili kurul genle kuruldur. Genel kurulların almış olduğu kararları uygulamak durumundayız" dedi.
BDP Şırnak Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Hasip Kaplan, "BDP’nin 6 milletvekilinin aynı şekilde göreve başlamasını bekliyoruz. Bütçe görüşmelerine başlıyoruz. Hiç kimsenin oldu bittiye getirme, defakto bir durum yaratarak kendi bildiğini okuma hakkı yoktur" diye konuştu.
Çiçek, milletvekillerinin Balbay’ı tebrik etmesi üzerine Kaplan’ın konuşmasına ara vermesini istedi. Bunun üzerine Kaplan, ’Meclis merdivenlerine oturarak bekleyebilir miyim’ diyerek merdivenlere oturdu. Mecliste BDP’nin 2007’den bu yana olduğunu belirten Kaplan, bütçe komisyonundaki raporun içeriğinde BDP’nin muhalefet şerhinin görüleceğini ifade etti. Dün usul tartışmasının açıldığını ve talepte bulunduklarını hatırlatan Kaplan, "Kürdistan ve çözüm süreci. Burada bir karar alındı. Bu kararla denildi ki ’yeni şerhin yazılmasına’. Bu sansürlü rapor hakikidir. Siz bu raporu bize nasıl dağıtabilirsiniz? Sizi dava edeceğiz" diyerek raporun sansürlü olduğunu savunurak plan ve bütçe raporunu yere attı.

"BUGÜN DAĞITILAN GEÇERLİ"
Kaplan’ın ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, "Tartıştığımız konu dün TBMM genel Kurulu’nda değerlendirildi. Alacağımız kararlar, atacağımız adımlar, ifadelerimiz konuşmalarımız bizim. Milletvekillerinin her icraatının, her kararınını anayasaya uygun olması gerekir. Anayasa’ya aykırı bir işlem tesisi kesinlikle söz konusu olamaz. Bunu koruması gereken en önemli organizasyon burasıdır" diye konuştu. Canikli, bugün dağıtılan bütçe raporunun geçerli olduğunu ifade etti.
BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, "Fırtına Kürt ve Kürdistan üzerine çıktı. Bundan birkaç gün önce Diyarbakır’a gidip Kürdistan diyeceksiniz" ifadelerini kullandı.
Sakık konuşması sırasında tepki gösteren AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat’ı ’acının keyfini yaşayan kadın sus sen’ diyerek susturmaya çalıştı. Sakık, "Bundan hukuk çıkmaz, demokrasi çıkmaz. Türkiye yıllardır bunları denedi" diye konuştu.
(İHA)