BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Meclisi bu vahşet harekete geçirdi

İstanbul Esenyurt'ta 11 işçinin ölümü Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nu da harekete geçirdi.

Abone ol

İşgüvenliği ihlalini yaşam hakkı ihlali olarak gördüklerini söyleyen Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, işgüvenliği gözlem dosyası açtıklarını belirterek, işçilerin şikayetlerini alıp inceleyeceklerini söyledi.

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Üstün, Meclis'te gazetecilerin İstanbul Esenyurt'ta ölen işçilerle ilgili sorularını yanıtladı. İşçi güvenliği ve sağlığı ile Türkiye'nin önemli tedbirler içeren kanun düzenlemeleri yaptığını ancak bunların uygulanması yönünden sorunlar bulunduğuna dikkat çeken Üstün şunları söyledi:

"Öteden beri işçi sağlığı güvenliği ile ilgili mevzuatın uygulanmadığını görmekteyiz. Valilikler, belediyeler ve ilgili bakanlık kurumları tedbirleri almak ve denetlemekle mükellef ama birçok işyerinde bu tedbirlerin alınmadığını görmekteyiz. Ucuz bir şekilde insan hayatı feda edilmekte. Bu noktada askeri tedbirlerin alınması gerektiği kanaatindeyiz. Gerçekten son derece üzücü. Türkiye artık 'çalıştırsın nasıl çalıştırırsa çalıştırsın' eşiğini aşmıştır. İşverenlerin bunun farkında olması gerekir. Eskidendi o dönemler. 'Yeterki bir iş versin' de, 'eti senin kemiği benim' mantığı geride kalmıştır. Böyle düşüncede olanlar varsa biran önce kendilerini toparlamaları gerek. Kurumların da buna göre pozisyon alması gerek."

-MECLİS İŞÇİ GÖZLEM DOSYASI-

İran, Irak, Suriye ve Afrika gibi ülkelerden Türkiye'ye çalışmak için insanların geldiği bir ortamda işgüvenliği meselesinin konuşuluyor olmasının kendilerini üzdüğünü, bunun kabul edilemez olduğunu anlatan Üstün, "Bizim komisyona işgüvenliği ile ilgili işçilerden dilekçe geldiğinde bunu yaşam hakkı ihlali oluşturacak bir risk olarak göreceğiz" dedi. İşçilere seslenen Üstün şunları söyledi:

"Kendi işyerlerinde işgüvenliği başta olmak üzere sigortasız çalıştıran, 10 saat çalıştırıp başka ücret ödeyen işveren varsa komisyon bu işçilere açıktır. Maille faksla her türlü ileti aracılığıyla komisyona başvurabilirler. Komisyonumuz bu meselenin enine boyuna üzerine gidecektir. Bu konuda bir gözlem dosyası açmış durumdayız."

Üstün, "Alt komisyon kurulur mu?" sorusuna olayla ilgili savcılık ve Bakanlığın devrede olduğunu belirterek, "Komisyon olarak yapacak bir şey yok ama bundan sonra işçi güvenilği ile alakalı olarak bir dosyamız olacak. Bununla ilgili olarak bütün dilekçeleri izleme dosyasında biriktireceğiz. Dilekçelerde önemli olduğunu gördüğümüz konuları da ilgili kurumlardan araştırmasını isteyeceğiz ya da bizzat biz kendimiz araştıracağız. Türkiye her konuda ilerlerken işçi hakları güvenliği konusunda denetimsizlikten kaynaklı sorunlar yaşıyor. Bu denetim konusunda tüm kurumlar üzerine düşen görevi yerine getirmeli" dedi.