BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

MEB’in ‘bedelli’ projesi hazır

Milli Eğitim Bakanlığı, bedelli askerliğin Genelkurmay Başkanlığı tarafından kabul edilmesi olasığıyla ilgili bir proje hazırladı. Proje yaklaşık 1 milyar Euro'yu hedefliyor.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, bedelli askerlikle ilgili “Hem Genelkurmay Başkanlığı hem de yetkili kurullarımızla görüşürüz, yapılabilecek bir şey varsa yaparız” açıklaması, Milli Eğitim Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Bakanlık, uygun görüldüğü takdirde, Genelkurmay Başkanlığı’na sunulmak üzere bir proje hazırladı.

Bedelli askerliğin kabul görülmesiyle elde edilecek yaklaşık bir milyar euro’nun, ilk, orta ve yüksek öğretim kurumlarının ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılmasını öngörüyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, Genelkurmay’ın eğitime olan hassasiyeti göz önüne alınarak hazırlandığı belirtilen projeyi sosyal bir ortak gibi sunmayı planlıyor. Türkiye’de her yıl bir milyon 200 bin öğrencinin okula başladığına dikkat çeken Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, devletin bütçesi ile ihtiyaçların karşılanmasının mümkün olmadığı görüşünde.

Bakanlığa göre, derslik, altyapı, bilgisayar, öğretmen ihtiyaçlarında devlet yetersiz kalıyor. Özellikle göç alan şehirlerde derslik açığı kapatılamıyor. Ayrıca her yıl 60 binin üzerinde yeni öğretmene ihtiyacı olan Milli Eğitim Bakanlığı, bütçe imkanları ile ancak 20 bin öğretmen alabiliyor; böylece açık her geçen yıl artıyor.

Avrupa Birliği sürecinde sıkıntı yaratabilecek eğitimdeki yetersizliğin giderilebilmesi için de ciddi bir kaynak gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı’nın bedelli askerliği kabul etmesi ve projeyi onaylaması halinde, elde edilecek kaynakla eğitim sistemini düzenlemek istiyor.

Kaynak: