BIST 10.471
DOLAR 32,70
EURO 35,08
ALTIN 2.449,35
HABER /  GÜNCEL

Irak'ta seçim süreci başladı

Iraklı seçmenler, Saddam Hüseyin rejiminin çökmesinden sonra ilk uzun dönemli parlamentonun üyelerini seçmek için 15 Aralık'ta sandık başına gidecek.

Abone ol

 Irak demokrasisinin önemli bir sınav vereceği tarihi seçimlere ilişkin ana bilgiler şöyle:

SEÇİM SÜRECİ
- Seçmenler yerel saatle 07.00'den itibaren oy kullanmaya başlayacak. Sandıklar yerel saatle 17.00'de kapanacak.
- Ülkede 6 binden fazla seçim merkezinde oy kullanılacak. Ancak tansiyonun çok yüksek olması durumunda bazı merkezlerin açılamayabileceği ifade ediliyor.
- Oy sayımları, şeffaflığın korunması amacıyla seçim merkezlerinde çeşitli grup, siyasi parti temsilcileri ve gözlemciler eşliğinde gerçekleştirilecek.
- İlk sonuçların Aralık ayı sonuna kadar açıklanacağı belirtiliyor.
- Parlamento üyelerinin tespit edilmesinden sonra ilk icraat, milletvekillerinin üçte ikisi tarafından devlet başkanı ve 2 yardımcısının seçilmesi olacak.
- Devlet Başkanlığı Konseyi de, kabineyi kurarak parlamentonun onayına sunacak olan başbakanı 15 gün içinde atayacak.

GÜVENLİK
- Bağdat Havalimanı 14 Aralık'tan itibaren 3 gün boyunca kapatılacak. Irak'ın tüm sınırları da aynı şekilde 14-17 Aralık tarihleri arasında kapalı olacak.
- Ülke çapında 13 Aralık'tan itibaren 5 gün resmi tatil ilan edilecek ve 10.00 ile 18.00 arası sokağa çıkma yasağı uygulanacak.
- Seçim günü araçların trafiğe çıkmaları yasaklanacak. Seçmenler, seçim merkezlerine yürüyerek gidecek. Sivillerin herhangi bir şekilde silah taşımasına izin verilmeyecek.
- Seçim günü on binlerce Irak polisi ve ordu mensubu görev yapacak. Yer yer ABD birlikleri de Irak güçlerine destek sağlayacak. Tüm seçim merkezleri emniyet güçleri tarafından korunacak.

ADAYLAR
- Iraklı seçmenler, 275 milletvekilini seçecek.
- Seçimlerde 228 siyasi oluşum ve 21 koalisyon yarışacak. Ocak ayında gerçekleştirilen seçimlerde 111 siyasi oluşum yer almıştı.
- 7 bin aday parlamentoya girebilmek için mücadele edecek.
- Parlamentoya seçilenlerin dörtte biri bayan olacak.

OY VERME
- Merkezi Seçim Komisyonu'nun seçim günü 170 bin kişiyi görevlendirmesi bekleniyor.
- Seçim listesinde isimleri bulunan seçmenlerin parmaklarına, mükerrer oy kullanmayı önlemek mürekkep sürülecek.
- 275 koltuğun 230'u Bağdat dahil 18 eyalete nisbi çoğunluğa göre dağılacak. Bağdat toplam 59 koltuk ile temsil edilecek.
- Geri kalan 45 koltuk seçimleri kazanamayan, baraja en yakın partiler arasında paylaştırılacak.

YURTDIŞI
- Yurtdışındaki Irak vatandaşları Avustralya, Avusturya, İngiltere, Kanada, Danimarka, Almanya, İran, Ürdün, Lübnan, Hollanda, İsveç, Suriye, Türkiye, BAE ve ABD'de oy kullanabilecek.
- Yurtdışındaki Iraklılar, 13-15 Aralık tarihleri arasında 3 gün boyunca oy kullanabilecek.

ÖZEL DURUMLAR
- Hastanede tedavi gören hastalar, güvenlik güçleri ve mahkumlar bugün oy kullanacak.

GÖZLEMCİLER
- 70 binden fazla bağımsız gözlemci seçimleri izlemek için akredite oldu. Bunlardan 800'ünü yabancı gözlemciler oluştuyor.
- Hiçbir yabancı gözlemci, can güvenliğinin olmadığı ülkenin batısı ile başkentin kuzeyindeki seçim merkezlerini ziyaret etmeyecek.