BIST 10.173
DOLAR 32,26
EURO 34,96
ALTIN 2.446,50

Mayıs ayı yeni liderler ayı...

 

Mayıs ayı oldukça hareketli geçeceğe benziyor. DSP ve DP, 29 Mart  yerel seçim yenilgilerinin ardından yeni liderlerinin arayışına girdiler. Önce 16 Mayıs ‘ta DP , ardından da 17 Mayıs’ta DSP  yeni genel başkanlarını seçecekler.

 

DP ‘de Hüsamettin Cindoruk’un aday olacağı ve merkez sağı toparlamak için yola çıkacağı konuşulmakta.Yeniden aday olmayacağını  söyleyen ve “ Ben partinin önünü açmak için genel başkanlığı bırakıyorum “ diyen DP Genel Başkanı Süleyman Soylu’nun Cindoruk’a destek mi , yoksa köstek mi olacağı önümüzde ki süreçte belli olacak.

 

DSP ‘ye gelince… Mustafa Sarıgül’ün  yerel seçim öncesi DSP ‘ye geçtiği günlerde “Genel başkan olmak istiyor.Zeki Sezer’in altını oyacak “ diyenler , şu günlerde fena halde  yanıldıklarını gördüler. Çünkü DSP açısından olaylar son derece hızlı gelişti.Zeki Sezer’in bu kadar çabuk istifa edeceği beklenmemekteydi.

Sarıgül’ün her zaman söylediği bir söz vardır ; “Genel Başkan olmaya değil, Başbakan olmaya geliyorum.” Belli ki bu dönem  Sarıgül için uygun zaman ve zemin değil.Çünkü adaylık konusunda hiçbir şekilde adı geçmiyor.

Genel Başkanı 'in istifasının ardından, olağanüstü kurultay, 17 Mayıs Pazar günü Büyük Anadolu Otel'de toplanacak.

DSP'nin 17 Mayıs Pazar günü yapılacak olağanüstü kurultayında, Parti Meclisi Üyesi Masum Türker ile Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, genel başkan adaylıklarını açıkladılar.

Türker, kongre sürecinin başladığı güne kadar 'in tekrar aday olması için ısrar ettiğini, Sezer'in bunu kabul etmediğini, örgütün talebi üzerine de kendisinin genel başkanlığa aday olmaya karar verdiğini söyledi.

Diğer taraftan bir grupta Zeki Sezer’i bir kez daha  genel başkan adayı göstermek istemekteler.  Genel Sekreteri Süleyman Yağız, yazılı açıklama yaparak, Sezer'in genel başkanlıktan istifa etmesinin Türk siyaset tarihinde “örneği nadir görülen çok saygın bir tutum” olduğunu kaydetmiş ve Sezer’i ikna dönemi için Başkanlık Kurulundaki görevinden ayrılacağını belirtmişti.

Şahsen ben Zeki Sezer’in yeniden aday olacağına inanmıyorum. Çünkü ortada ciddi bir şeklide muhalefet yapan Rahşan Ecevit faktörü var. Rahşan Ecevit  Meydanı boş bırakmayacağız, hakkımızı arayacağız. Bülent Ecevit'in partisini rastgele birine teslim edemeyiz. Öyle bir aday açıklayacağım ki şu ana kadar adaylığını açıklayanlar da geri çekilecekler” diyormuş.

Duyduğuma göre Ecevit’in koruması ,İzmir milletvekili, eve en çok girip çıkan,  Recai Birgin  Rahşan Hanım’ın genel başkanlık için desteğini alan isimmiş.