BIST 10.267
DOLAR 32,27
EURO 34,76
ALTIN 2.409,13
HABER /  GÜNCEL

Mau Mau isyancılarının İngiltere'ye işkence davası bugün

İngiliz sömürge yönetimi tarafından işkence gördüklerini iddia eden 70 ve 80'li yaşlarda dört Kenyalının davası bugün Londra'da karara bağlanıyor.

Abone ol

Kenya'nın İngiltere'nin sömürgesi olduğu yıllardaki isyanlar sırasında işkence gördüğünü söyleyen dört Kenyalının davası bugün Londra'daki yüksek mahkeme tarafından karara bağlanacak.

Mahkeme 1950 ve 60'lı yıllardaki Mau Mau isyanını bastırmak için işkence yapıldığı iddiaları için tazminat ödenip ödenmeyeceğine karar verecek.

Her biri 70 ve 80'li yaşlarda üçü erkek biri kadın dört Kenyalı, İngiliz sömürge yönetimi tarafından, hadım edilme ve cinsel taciz de dâhil olmak üzere, işkence ve kötü muamele gördüklerini iddia ediyor.

İngiliz hükümeti ise Kenya'nın 1963 yılında bağımsızlığını kazanmasının ardından geçmiş yıllara ilişkin tüm yükümlülüklerin Kenya hükümetine devredildiğini savunuyor.

Dört Kenyalının avukatları ise davanın, isyan sırasında sömürge yönetimi kolluk kuvvetlerinin mağdur ettiği ve hâlâ hayatta olan yüzlerce kişi için önemli olduğunu söylüyor.

Kenya'da İngiltere hâkimiyetine karşı düzenlenen isyan, isyancı Kenyalıların gösterilerde içtikleri ant nedeniyle İngiliz sömürge yönetimi tarafından Mau Mau isyanı olarak adlandırılmıştı.

Kenyalılar bağımsızlığa İngiltere'de London School of Economics'te okuduktan sonra ülkesine dönen Jomo Kenyatta önderliğinde kavuştu.

İsyan sırasında gözaltına alınan ve kötü muamele gördüğü iddia edilen kişiler arasında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama'nın dedesi de var.