BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.435,90
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

'Matrakçı Nasuh Sergisi'ne büyük ilgi

Belgrad'daki Etnografya Müzesi'nde 15 Eylül'de açılan "16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh" sergisini günde en az 100 kişi ziyaret etti.

Abone ol

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki Etnografya Müzesi'nde 15 Eylül'de açılan "16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh" sergisi büyük ilgi görüyor.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneği (İKASD) tarafından projelendirilen ve AA'nın "Global İletişim Ortağı" olduğu sergiyi her gün 100'ün üzerinde kişi ziyaret ediyor.

Etnografya Müzesi Eğitim Çalışmaları, Dizayn ve İletişim Sorumlusu Aleksandra Levnoyiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sırbistan vatandaşlarının Matrakçı Nasuh hakkında çok fazla bilgi sahibi olmamasına rağmen sergiye ilginin büyük olduğunu kaydetti.

Matrakçı Nasuh'un tarihi bir şahsiyet olarak daha çok Muhteşem Yüzyıl dizisinin Sırbistan'da gösterilmesinden sonra tanındığını söyleyen Levnoyiç, sergiye gösterilen ilginin biraz da diziden kaynaklandığını, insanların Matrakçı Nasuh'un eserlerini merak ettiğini söyledi.

Yaklaşık bir aydır açık olan serginin her gün 100'den fazla kişi tarafından ziyaret edildiğini belirten Levnoyiç, "İnsanlar sergideki eserlere çok ilgili. Gezmekten çok, sergideki eserler hakkında detalı bilgi almak istiyorlar. Müze her gün ziyaretçilerle doldu" dedi.

Levnoyiç, "Türkiye bize yakın bir ülke. Her yıl daha çok vatandaşımız tatil için Türkiye'ye gidiyor. Ayrıca beş asırlık ortak tarih bağımız da var. Bu nedenle kültürlerimiz de birbirine çok uzak değil" diye konuştu.

"16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh" sergisi, 15 Ekim Perşembe gününe kadar ziyaret edilebilecek.

Daha önce Matrakçı Nasuh'un ata toprakları olan Bosna Hersek'te açılan sergi, Belgrad'dan sonra Roma, Paris, Viyana, İstanbul, Ankara, Tokyo, New York ve Budapeşte'de de sanatseverlerle buluşacak.

Sergide, Matrakçı Nasuh'a ait güzergah minyatürleri, beyitler, beyitlerden oluşturulan levhalar, resimler sergileniyor.

Osmanlı döneminin ünlü minyatür sanatçısı, tarihçi, matematikçi ve silahşor Matrakçı Nasuh, ölümünün 450. yılı dolayısıyla UNESCO tarafından 2014 yılı Anma ve Kutlama Listesi'ne alınmıştı.