BIST 10.056
DOLAR 32,23
EURO 34,83
ALTIN 2.422,96
HABER /  GÜNCEL

Marmara fayının kalbine inilecek

İTÜ'den bir grup bilim adamı yurt dışından gelen özel bir deprem araştırma gemisiyle Marmara Denizi'nin tabanını inceleyecek.

Abone ol

İTÜ Maden Fakültesi Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Naci Görür, İTÜ ve MTA’dan bir grup bilim adamıyla bugün Karaköy Limanı’na yanaşan “Le Atalante” gemisiyle Marmara Denizi’nde araştırma çalışmaları başlatacaklarını bildirdi.

Görür, çalışmalara pazar günü başlayacaklarını belirterek, geminin üzerinde bir tane de insanlı dalış yapabilen ve “kapsül” olarak adlandırılan küçük bir denizaltı bulunduğunu söyledi.

Daha önce yaptıkları benzer çalışmalarda, insansız denizaltı araçlarıyla çekilen video görüntülerini inceleme imkanı bulduklarını hatırlatan Görür, “Bu geminin en önemli görevi, Marmara’nın tabanında aktif ve canlı olan, en fazla tehlikeli olabileceğini düşündüğümüz kırıklara bir kapsül ile dalışlar yapmaktır.” dedi.

Prof. Dr. Görür, dünyada buna benzer birçok araştırma yapıldığını belirterek, ancak Türkiye’de böyle bir çalışmanın “ilk kez” yapılacağını söyledi.