BIST 9.793
DOLAR 32,49
EURO 34,93
ALTIN 2.431,92
HABER /  GÜNCEL

Margot Honecker Doğu Almanya'yı savundu

Doğu Almanya'nın, birleşmeden sonra vatana ihanetle yargılanan son devlet başkanı Eric Honecker'in dul eşi ARD televizyonuna verdiği mülakatta eski rejimi savundu.

Abone ol

Doğu Almanya'nın son devlet başkanı Eric Honecker'in eşi, eski rejimi savundu.

Şili'de sürgünde yaşayan 84 yaşındaki Margot Honecker, 1989 yılında Berlin duvarının yıkılmasından bir süre sonra, 1993 yılında eşiyle birlikte bu ülkeye gitmiş, Eric Honecker burada ölmüştü.

Vatana ihanet ve soğuk savaş döneminde işlediği söylenen suçlardan yargılanan Honecker, ölümcül kanser hastalığı nedeniyle serbest bırakıldıktan sonra eşi Margot ile birlikte kızı ve damadının yaşadığı Şili'ye göçmüştü.

Kendisi de politikacı olan Margot Honecker, Doğu Almanya'da Eğitim Bakanlığı yapmıştı.

Şimdiye kadar kamuoyu önüne pek çıkmayan Margot Honecker televizyona verdiği mülakatta eski Sovyetler Birliği eski lideri Mihail Gorbaçov'dan hayata geçirdiği siyasi reformlar nedeniyle "hain" diye söz etti.

Alman ARD televizyonuna konuşan Margot Honecker, "Doğu Almanya benim hayatımdı. Yok olmuş olması, bir trajedidir" dedi.

1963 ile 1989 yılları arasında Doğu Almanya Milli Eğitim Bakanlığı yapan Margot Honecker muhaliflerin çocuklarının ailelerinden zorla anılarak başka ailelere verilmesi uygulamasından da sorumlu tutuluyor.

Margot Honecker izlenen sıkı güvenlikçi yönetim tarzını savunurken, "Düşmanlarımız vardı, milli güvenliğe önem vermek zorundaydık" diye konuştu.

Honecker, Berlini ikiye bölen duvarı aşmaya çalışırken ölenlerle ilgili olarak ise "kendi sorumluluklarıdır" dedi.

Halen birleşik Almanya devletinden emekli maaşı alan Margot Honecker, 1500 euro civarındaki aylığından "inanılmayacak kadar küçük bir miktar" diyerek şikayet etti.