BIST 10.173
DOLAR 32,26
EURO 34,96
ALTIN 2.447,54
HABER /  DÜNYA

Mangal kömürü üreterek üniversite okuyor

Mardin’den Adana’ya gelen üniversite ikinci sınıf öğrencisi genç kız, kömür mangalı yaparak üniversite harçlığını çıkartıyor. <br/>18 yaşınd...

Abone ol

Mardin’den Adana’ya gelen üniversite ikinci sınıf öğrencisi genç kız, kömür mangalı yaparak üniversite harçlığını çıkartıyor.
18 yaşındaki Gurbet Dağlı, Mardinli Cehide ve Osman Dağlı’nın 4 çocuğundan biri. Aile 6 ay Mardin’den Adana’ya gelerek kömür mangalı yaparak ekmek parasını kazanıyor. Gurbet Dağlı da ailesiyle birlikte gelip ev ekonomisine katkıda bulunmak için kömür mangalında çalışıyor. Annesi ve babasının okuma-yazması olmayan Gurbet Dağlı, hem kömür mangalı yapıp hem de üniversiteye hazırlanarak Mardin Artuklu Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü’nü kazandı. 2. sınıfa geçen Dağlı, arkadaşları tatile giderken üniversite harçlığını çıkarıp ailesine yük olmamak için Adana’ya gelip mangal kömürü yapımında çalışmaya devam etti.
Dağlı, üniversiteyi kazanmasının en büyük nedeninin yaşamış olduğu ortamda hırs yapması ve ailesinin kendisine her zaman destek olması olduğunu belirterek, "Burada kömür mangalı yapıyoruz sezonluk olarak. 6 ay çalışıyoruz 6 ay kışın evde kalıyoruz. İlk başta odunları alıyoruz, odunları boşaltıyoruz üzerine samanlıyoruz, samanladıktan sonra ateşleyip üzerine kum atıyoruz 20-25 gün daha sonra üzerine naylon örtüyoruz o da 10-15 gün sürüyor ondan sonra da kömür oluyor. Bayağı zahmetli bir şey, çok zor Adana’nın güneşinde sıcakta hiç çekilmeyecek halde yapıyoruz zaten" dedi. Kendisinin üniversite öğrencisi olduğunu anlatan Dağlı, şöyle devam etti:
"Ben üniversite öğrencisiyim, üniversiteden geldikten sonra kömüre giriyorum zaten hiç tatil falan yok. Mecbur kömür mangalı yapımında çalışıyoruz. Ailemin geçinme zorluklarını gördükten sonra bende hırs oldu. Daha da fazla çaba gösterip üniversiteyi kazandım. Şuan güzel yerdeyim memnunum hayatımdan. Ailemin sayesinde üniversiteyi kazandım. 2 kız, 2 erkek kardeşim var hepimiz okuyoruz. Annem babamın okuma yazması yok. Ailemin bana vermiş olduğu güven, doğuda kızların okutulmadığını biliyoruz ama ailem hiç öyle biri değil. Bizde kızlar daha üstün tarafta tutulur. Her zaman ailem arkamda oldu destek verdi. Ailemin sayesinde bu durumdayım."
Çoğu gençlerin dershaneye gitmesine rağmen üniversiteye kazanamadığını anımsatan Dağlı, "Bu hırs gerektiren bir şey. Çalışınca yapılacak bir şey zaten. Ben ailemin çalışma ortamını görüp hırs yaparak üniversiteyi kazandım" diye konuştu.
(İHA)