BIST 10.173
DOLAR 32,29
EURO 34,94
ALTIN 2.449,84
HABER /  POLİTİKA

M.Ali Şahinden kapatılma yorumu

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, DTP'nin kapatılmasıyla ilgili olarak değerlendirmeler yaptı...

Abone ol

TBMM Başkanı Şahin, Avrupa Birliği Parlamento Başkanları Olağanüstü Konferansı'na katılmak için geldiği İsveç'in başkenti Stockholm'de, DTP'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılması kararını değerlendirdi.

"DTP'nin kapatılması konusunda, yaptığınız ikili görüşmelerde eleştiri aldınız mı?" sorusu üzerine Şahin, görüşmelerde bu konunun gündeme gelmediğini söyledi.

Şahin, "Bu konuyla ilgili bana herhangi bir soru, değerlendirme gelmedi. Gündeme gelmeyince ben de değerlendirme yapmadım" dedi.

TBMM Başkanı Şahin, "Avrupa basınının kapatmayı endişe verici olarak değerlendirmesini nasıl karşılıyorsunuz?" sorusuna, "Artık bu çağda siyasi partilerin kapatılmış olması, siyasi partiler demokrasisi açısından birtakım eleştirilere yol açıyor. O ülkenin eksik bir demokrasi ile yönetildiği şeklinde bir izlenime yol açıyor. Türkiye artık bunları geride bırakmalıdır. Anayasa'da ve Siyasi Partiler Kanunu'nda yapılması gereken değişiklikler var" yanıtını verdi.

Mehmet Ali Şahin, "Bunları şu ana kadar maalesef yapamadık, parlamento yapmalıydı. Anayasa Mahkemesi ve diğer mahkemeler yürürlükte bulunan yasalar çerçevesinde davalara bakarlar. Anayasa Mahkemesi de bu çerçevede davaya bakmıştır. Yargı kararları herkesi bağlar. Bu karardan ve süreçten herkesin dersler çıkarması gerekir. Öncelikle hakkında kapatılma kararı verilen siyasi partinin mensuplarının öncelikle değerlendirme yapmaları gerekir. 'Nerede hata yaptık?' sorusunu sormaları gerekir. Belki bundan sonra başka bir siyasi vasıta ile yola devam etme ihtiyacını duyabilirler" diye konuştu.

"O nedenle ileride bu tür hataları yapmamaya, bu tür davalara muhatap olmamaya özen göstermeliler. Ancak biz de siyasi partilerimizin özgürlük alanını genişletici birtakım değişiklikler yapmak durumundayız" diyen Şahin, "Anayasa'nın 69. maddesi değişikliğe muhtaçtır. Siyasi partiler kapatılıyor, tüzel kişilikleri sona eriyor, değişen ne? Başka bir siyasi vasıta ile yola devam ediliyor. İki milletvekilinin, milletvekilliği düşürüldü. Bunlar muhtemelen önümüzdeki seçimlerde -ki zaten bağımsız milletvekili olarak parlamentoya gelmişlerdi. Bağımsız milletvekili adayı olmanın önünde bir engel yok- bunlar yeniden milletvekili olabilirler. O nedenle siyasi partilerin idamları anlamına gelen kapatılmalarla ilgili yeni bir değerlendirmeye, düzenlemeye ihtiyaç var ama suç işleyen siyasi parti mensupları varsa onlarla ilgili cezai müeyyidenin uygulanmasının daha isabetli olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

"Eksik yönleriyle buralara gelmemeliyiz"

TBMM Başkanı Şahin, Türkiye'nin artık AB sürecinde aday ülke olarak müzakere yaparken ve bu toplantılara katılırken, bu tür eksik yönleriyle buralara gelmemesi gerektiğine işaret etti.

Siyasi partilerin kurallara uyması, demokratik bir süreç içerisinde faaliyetlerini sürdürmeleri ve teröre destek vermemeleri gerektiğini ifade eden Şahin, "Türkiye bu tür durumlarla bir daha muhatap olmamalıdır. Bana bu konuda bu toplantılarda bir soru sorulmadı. Sorulsaydı herhalde değerlendirme yaparken oldukça zorluk çekecektim. Türkiye bütün bu süreçleri aklıselim ile geride bırakacaktır" diye konuştu.

"DTP, bütçe görüşmelerinde yok"

Kapatılan DTP'nin pazartesi günü yapılacak bütçe görüşmelerine grup olarak katılıp katılmayacağının sorulması üzerine Şahin, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün, Meclis çalışmalarına katılmayacakları yönünde açıklama yaptığı bilgisinin kendisine geldiğini söyledi.

Mehmet Ali Şahin, Anayasa Mahkemesi'nin de kararını yarın partiye tebliğ edeceğini açıkladığını ifade ederek, DTP'nin görüşmelere katılamayacağını kaydetti.

TBMM Başkanı Şahin, "DTP, sine-i millete döndüğünü açıkladı. seçim gündemde mi?" sorusu üzerine, milletvekilliğinden istifanın TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesi gerektiğini bildirdi.

Şahin, süreci gördükten sonra sağlıklı bir değerlendirme yapılabileceğini belirtti. "Kapatılan partilerin sonraki seçimde oyları artıyor, buna katılıyor musunuz?" sorusunu yanıtlayan Şahin, siyasi partileri kapatmakla bir sonuç alınamadığını kaydetti.

Şahin, "Kapatma kararı AB sürecini nasıl etkileyecektir?" sorusu üzerine, bu kararın parlamento kararı olmadığını, bağımsız yargının kararı olduğunu söyledi.

Yargı organlarına yasama ve yürütme organlarının talimat veremeyeceğini ifade eden Şahin, yasama ve yürütmenin, "yargıya bu konularla ilgili fazla iş düşmesin" diye tedbir alması gerektiğini kaydetti.

"Yasama ve yürütme organının da en önemli görevi, bu tür işlerin yargının önüne gelmesini önleyici tedbirler almaktır" diyen Şahin, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın da "bu konuları kendi aranızda çözün, bizim önümüze getirmeyin" dediğini bildirdi.

Mehmet Ali Şahin, kısa sürede partilerin bir araya gelerek bu sorunu halledeceklerini umduğunu ifade etti.

TBMM Başkanı'nın ikili temasları

Şahin, konferansta yaptığı ikili temasları hakkında da bilgi verdi. Görüştüğü meclis başkanlarıyla dünya ve bölge sorunlarını ele aldıklarını belirten Şahin, görüştüğü herkesin Türkiye'nin AB sürecinde önemli işler yaptığını, Türkiye'yi desteklediklerini ifade ettiklerini kaydetti.

Şahin, "Bunun aksine bir söz duymadım, bu da beni memnun etti" dedi. TBMM Başkanı Şahin, Avrupa Parlamentosu Başkanı Jerzy Buzek, Hollanda Senato Başkanı Rene Van Der Linden, Polonya Senato Başkanı Bogdan Borusewich, İtalya Temsilciler Meclisi Başkanı Gianfranco Fini, Romanya Meclis Başkanı Roberta Alma Anastesa, Hırvatistan Meclis Başkanı Luka Bebiç ve Makedonya Meclis Başkan Yardımcısı Svetlana Jakumovska ile ayrı ayrı görüştü.