BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Malezya uçağında kimler vardı?

Ukrayna üzerinde düşen Malezya yolcu uçağının 298 yolcu ve mürettebatından kurtulan olmadığı tahmin edilirken tek tek yolculara ait ayrıntılar belirmeye başladı.

Abone ol

Ukrayna üzerinde düşen Malezya havayollarına ait MH17 uçağında 298 kişi bulunduğu biliniyor. Hiç kimsenin canlı kurtulamadığı, kayıpların kimlikleri ve yaşam öyküleri de belirmeye başladı.

Dünyanın Aids konusunda en parlak bilim insanlarından biri, genç bir çift, eski bir BBC çalışanı, çocuklu bir aile, güneşli bir yerde tatil yapmak isteyen bir çok turist... İşte bazılarının hayatlarına dair ipuçları:


Cor Pan uçağı kalkmadan kısa bir süre önce Facebook'tan bir resim, altında da bir şaka paylaştı.

Sevgilisi Neeljte Tol ile tatile çıkan genç Hollandalı, uçağının bir fotoğrafını çekip koymuş altına da "Uçağım Malezya yolunda kaybolursa diye bir fotoğrafını koyuyorum" yazmıştı.

Arkadaşları bu paylaşımın altına onlara iyi tatiller dileyen cümleler yazmışlardı ama uçağın düştüğü haberi duyulduktan sonra Facebook sayfası genç çiftin yakınlarının önce derin kaygılarını sonra büyük üzüntülerini olduğu gibi yansıttı.


Yuli Hastini ve Hollandalı eşi John Paulisen iki küçük çocuklarıyla birlikte Yuli'nin annesinin mezarını ziyarete gidiyorlardı.

40'lı yaşlarındaki çift 5 yaşındaki oğulları Arjuna ve 3 yaşındaki kızları Sri ile birlikte Bayram tatilini Yuli'nin Java'daki ailesiyle birlikte geçireceklerdi.

BBC Endonezya servisine konuşan erkek kardeşi, Yuli'nin Hollanda'da bir ilaç fabrikasında çalıştığını söyledi.

Geçen yıl ölen annesinin cenazesine katılamadığı için Yuli'nin çok üzgün olduğunu bu yüzden bu yaz bütün ailesiyle ziyarete gelmeye karar verdiğini anlattı.


Avustralyalı öğretmen Francesca Davison ve eşi Liam Avrupa'da geçirdikleri tatilden dönüyorlardı.

Arkadaşlarının kısaca Frankie dediği 54 yaşındaki öğretmen çalıştığı okulun müdürü tarafından "tanıyan herkes için bir ilham kaynağı idi" diye anıldı.

Victoria'daki Toorak kolejinde edebiyat ve sosyal bilgiler derslerine giren Davison "arkadaş canlısı, cömert ve iyi kalpli" biri olarak anlatılıyor.


Malezya Havayolları'nın kabin görevlisi Sanjid Singh aslında normal olarak başka bir uçuşta görevli olduğu halde, dün Ukrayna üzerinde düşen uçakta çalışan meslektaşlarından biriyle yer değiştirmişti.

Bu çok tuhaf bir rastlantıydı çünkü yine kabin görevlisi olan karısı da Mart ayında Kuala Lumpur-Pekin seferi sırasında 239 yolcu ve mürettebatla kayıplara karışan Malezya Havayolları'nın MH370 uçağında görevli olduğu halde, son anda bir meslektaşıyla yer değiştirerek kurtulmuştu.

Çift 7 yaşındaki oğullarıyla Kuala Lumpur'da yaşıyordu.

Sanjid Singh'in yine Kuala Lumpur'da yaşayan babası oğluyla en son bir ay önce görüştüklerini, yakında Amsterdam Kuala Lumpur uçuşuyla geleceğini haber verdiğini anlattı, "annesi gelecek diye onun en sevdiği yiyecekleri hazırlamıştı" dedi.


Joep Lange, bir konferansa gitmek üzere uçakta bulunan 100 Aids uzmanı ve aktivisti arasında en tanınmışıydı.

İlk haberlere göre MH17'nin yolcuları arasında Avustralya'nın Melburn kentinde yapılacak 20. Uluslararası Aids Derneği Konferansı'na katılmak üzere yola çıkan yaklaşık 100 bilim insanı, basın görevlisi ve aktivist bulunuyordu.

Uluslararası Aids Derneği'nin eski başkanlarından olan Joep Lange, Aids alanında araştırma yapan en parlak bilim insanlarından biri olarak biliniyor.

Dernekten yapılan açıklamada ilk haberlerde verilen sayılar doğru ise Aids'le mücadele bakımından "çok üzücü bir gün" yaşandığı kaydedildi. Açıklamada Joep Lange için ise "Hareket gerçek bir devi kaybetti" denildi.

Lange'ın hayat arkadaşı Jacqueline van Tongeren'in de uçakta olduğu açıklandı.


Eski BBC çalışanı Glenn Thomas da Aids konferansına Dünya Sağlık Örgütü medya koordinatörü olarak katılmak üzere yoldaydı.

49 yaşındaki eski gazeteci uçakta hayatını kaybettiği düşünülen 9 Britanya vatandaşından biriydi.

Thomas'ın daha önce uzun yıllar çalıştığı BBC Dünya Servisi Genel Müdürü Peter Horrocks, çalışanlara yolladığı e mektupta Thomas'ı "sakin, nazik ve işini hakkıyla yapan bir insan" olarak tanımladı ve yokluğunun derinden hissedileceğini söyledi.

Bir çok arkadaşı ve eski meslektaşı Thomas'ın ölümünden duydukları üzüntü ve şoku twitter mesajlarıyla paylaştı.



Kabin görevlisi Nur Shazana Mohd Salleh ailesinin anlattığına göre, bu ay çok şanslı olacağına belki de evleneceği adama rastlayacağına inanıyordu.

Ailesi yerel medyaya 9 yıldır Malezya Havayolları'nda çalışan 31 yaşındaki Nur Shazana'nın sevdiği işi yaparken öldüğünü söyled.

Amcası dört kardeşin en büyüğa olan Nur Shazana'yı her zaman güleryüzlü ve neşeli bir insan olarak anlattı.