BIST 10.192
DOLAR 32,36
EURO 34,66
ALTIN 2.393,75
HABER /  GÜNCEL

Malezya uçağı aramasında 'yeni aşama'

Avustralya Başbakanı Tony Abbot, 8 Mart günü Kuala Lumpur-Pekin seferini yaparken düşen Malezya uçağının enkazının aranmasında artık yeni bir aşamaya geçildiğini, radar haritalama yoluyla daha geniş bir alanın aranacağını söyledi.

Abone ol

Avustralya kayıp Malezya yolcu uçağıyla ilgili arama çalışmalarında, denizaltındaki aramaların sonuç vermemesi üzerine yeni bir aşamaya geçildiğini söyledi.

Başbakan Tony Abbot, şimdi çok daha geniş bir alanda okyanus tabanının aranacağını açıkladı.

Abbot buna karşılık, artık su yüzünde herhangi bir uçak kalıntısı bulma ihtimali çok düştüğü için havadan aramaya son verildiğini duyurdu.

Bluefin-21 adlı robot denizaltının şimdiye kadar okyanus tabanında yaptığı aramalardan bir sonuç alınamadı.

Robot denizaltı okyanusun 4 bin 500 metre derinliğinde 10 km çapında bir alanı taradı.

Buna ek olarak bir çok ülkeye ait uçak ve tekne deniz yüzeyinde uçak enkazı araması yapmış ve bir şey bulamamıştı.

Nasıl sürecek?

Avustralya Başbakanı Abbot yine de Nisan başlarında saptanan sinyallerin uçak enkazından geliyor olabileceği ihtimalinin hala yüksek görüldüğünü söyledi.

Abbot, yeni aşamada radarla haritalama donanımına sahip özel gemiler kiralanacağını, tahminen 36 milyon dolar tutacak olan maliyeti Avustralya'nın diğer ülkelerle paylaşmayı hedeflediğini söyledi.

Bu donanımın arama çalışmalarına hazır edilmesinin haftalar alacağını söyleyen Abbot, o arada Bluefin-21 robot denizaltısının aramalarını sürdüreceğini de sözlerine ekledi.

Avustralya başbakanı arama çalışmalarının yön değiştirdiğini ama kesinlikle sona ermediğini vurguladı ve "Mümkün olan herşeyi yapacağız. Bu, kaybolanların yakınlarına borcumuz" diye konuştu.

Kara kutunun önemi

Malezya Hava Yolları'na ait MH370 sefer sayılı uçak 8 Mart günü Kuala Lumpur'dan Pekin'e giderken kaybolmuştu.

239 yolcu ve mürettebat taşıyan uçak Güney Çin Denizi üzerinde radardan kaybolmuştu.

Yetkililer uydu verilerine bakarak uçağın yolculuğunun, Avustralya'nın Perth kentinin kuzey batısında, rotasının tamamen dışında bir yerde denize düşerek sonlandığını düşünüyor.

Soruşturmayı yürütenler şu ana kadar uçağın nasıl olup da bu kadar uzakta düşmüş olabileceğine dair bir açıklama bulamadılar. Ne olup bittiğinin anlaşılması bakımından kara kutunun bulunması kilit önem taşıyor.