BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Malala Yusufzay’a insan hakları” ödülü

Kızların okula gitmesine karşı çıkan Taliban aleyhinde yazılar yazdıktan sonra bir silahlı saldırıda başından ve boynundan yaralanan kız öğr...

Abone ol

Kızların okula gitmesine karşı çıkan Taliban aleyhinde yazılar yazdıktan sonra bir silahlı saldırıda başından ve boynundan yaralanan kız öğrenci Malala Yusufzay (16), Avrupa Birliği tarafından verilen insan hakları ödülü Sakharov’a layık görüldü.
Taliban tarafından vurulduktan sonra İngiltere’de tedavi olarak sağlığına kavuşan Malala ayrıca bu yıl verilecek Nobel Barış Ödülü’nün de adayları arasında bulunuyor. Sakharov ödülü için Yusufzay’ı aday gösteren Avrupa İçin Liberaller ve Demokratlar İttifakı Başkanı Guy Verhofstadt, konuyla ilgili açıklamasında, “Pakistan Talibanı gibi bir rejime karşı durmak, istisnai bir insan olmayı gerektirir. Bunu yapan, 16 yaşındaki bir kız olunca, cesareti takdir hak ediyor. Malala’ya yönelik yeni tehditler, ona zarar vermeye çalışanların, Malala dünyanın dikkatini çektikçe nasıl da çaresiz kaldığını gösteriyor. Malala, kesinlikle Sakharov ödülünü ve Nobel Barış Ödülü için adaylığı hak ediyor” dedi.
Taliban adına konuşan örgüt sözcüsü Şehidullah Şehid, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Malala’yı tekrar bulduklarında genç kızın bu kez ellerinden kaçamayacağını ifade etmişti. 50 bin avro değerindeki Sakharov ödülünün diğer adayları arasında, ABD’deki dinleme skandalını ortaya çıkaran Edward Snowden ve Beyaz Rusya’dan bir grup muhalif de bulunuyordu.
(İHA)