BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,69
ALTIN 2.406,41
HABER /  EKONOMİ

Mahsur işçiler için umutlar tükendi!

Bakan Taner Yıldız, madende mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmaları sürerken, umutlar ise tamamen tükendi.

Abone ol
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, şu ana kadar yapılan çalışmalarla suyun miktarında ciddi bir dışarı tahliye olduğunu belirtti. Tahminlere göre madende bin 200, bin 300 ton civarında su bulunduğunu söyleyen Yıldız, kurtarma çalışmalarının metre metre planlandığını anlattı.
 
Bakan Taner Yıldız, Ermenek'te mahsur kalan 18 işçinin kurtarılması için yürütülen çalışmalarda, maden içerisinde suyun miktarında ciddi bir tahliye olduğunu söyledi. Bakan Yıldız şunları söyledi:

“Tahminimiz bin 200, bin 300 ton civarında suyun kaldığı. Tabii burada çamur oranı, şırlan oranı bunların hepsi değerlendirilecek ve önemli bir tahkimat merkezi bir dört yol kavşağında yaklaşık 15-16 saat kadar uğraştık. 15-16 saatte 2 metre ilerlediğiniz yer var, 2 saatte 15-16 metre ilerlediğiniz yer var. O yüzden 1,5 - 2 metre civarında kömürün de aynı şekilde arttığını gördük. Böyle 15-16 civarında yerden 1,5 ila 2 metrelik bir kömürü alıp dışarı aktarıyoruz. Aktarma hızımız da hemen hemen 5,5-6 dakikada bir vagon çıkartmak şeklinde. Bu arada 6-7 metre civarında bir rayın yerden aynı şekilde söküldüğünü ve suyun basıncıyla beraber bir başka tarafa aktarıldığını gördük. O yüzden oradaki raylar da tekrar döşendi ve her çıkan metrede bir önceki toplantıda söylediğimiz gibi karşımızda daha farklı bir manzaranın olduğunu görüyoruz. İnşallah çalışacağız, gayret edeceğiz. Bu gayretlerimiz 24 saat devam edecek.

"SU HAREKETLERİ DEĞİŞTİRDİ Mİ?"

18 işçi kardeşimizin yerleri bize göre sabit değil. Su baskını olduğundaki yeri belli ama hangi su hareketi ile karşılaştıklarını bilmediğimiz için bunu tahmin etmek de çok güç. O yüzden bize göre yerleri sabit değil ki mesafelerini, ne kadar zamanda onlara ulaşabileceğimizi söyleyebilelim. Bir kısım tahminlerimiz var ama o tahminlerimizi ancak aşarak desteklememiz gerekiyor. Bunun üzerinde iyi bir araştırma yaptık. Fakat bundan daha seri olabilecek, çünkü zeminin düz olmadığını, zeminin balçıklı ve hatta zaman zaman viskozitesinin çok yüksek olduğunu gördük. Dolayısıyla ufak bir iş makinesini oraya kurabilmek şuanda mümkün değil. Dediğim gibi alttan demir rayların bile söküldüğünü gördük. Yani tekdüze bir yerde küçük boyutlu bir iş makinesiyle beraber bu dedikleriniz mümkün olabiliyor ama bizde mümkün değil şuanda.

“YENİ BİR SU KAYNAĞIYLA BERABER BESLENDİĞİ BİLGİSİ ŞU ANDA BİZDE YOK”

Yeni bir kaynak ve maden ocağının yeni bir su kaynağıyla beraber beslendiği bilgisi şu anda bizde yok. Şuanda önümüze gelen rakamlar da bunu teyit etmiyor. Ama hangisi hangisinin gerisindeyse, yani su tahkimatın gerisindeyse suya yükleniyoruz. Eğer tahkimat suyun gerisindeyse tahkimata yükleniyoruz ve iki ayrı alanda çalışıyoruz. İki ayrı ekiple çalışıyoruz. Dün ve bugün itibariyle suya yüklendik. Ama yine aynı zamanda tahkimat ekibinin de çalıştığını söyleyeyim. İki ayrı noktada yapılan çalışmalarda suyu bu gece de atacağımız kanaatindeyiz. Duvarın yarıldığı veya kömür kısmının yarılıp da suyun boşaldığı yere henüz ulaşmış değiliz."