BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,75
ALTIN 2.488,67
HABER /  GÜNCEL

Mahkeme, cesaretini milletten alır

Balyoz davasının dünkü duruşmasında sanık avukatları ile mahkeme heyeti arasında gerginlik yaşandı...

Abone ol

Savunmalar öncesinde izinsiz konuşan bazı avukatlar Mahkeme Başkanı Ömer Diken tarafından salondan atıldı.

Avukatların hakaretleri karşısında hâkim, "Bunu yapanlar kameralardan tespit edilecek ve haklarında suç duyurusunda bulunulacak." karşılığını verdi.

Bu sırada sanık emekli Org. Çetin Doğan, "Sahte delillere rağmen duruşmayı sürdürme gücünü nereden alıyorsunuz, yakında ortaya çıkacak." ithamında bulundu. Bu sözlere Diken'den sert cevap geldi: "Mahkemeler, cesaretini Türk milletinden ve yasalardan alır."

Balyoz darbe planı davasının 86. duruşması İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri'de görüldü. Duruşmaya, hakkında yakalama emri bulunan ve 14 Mart Çarşamba günü açılan ara duruşmada bu kararın yüzüne karşı okunmasının ardından tutuklanan emekli Org. Ergin Saygun, ilk kez katıldı. Mahkeme Başkanı Ömer Diken, tutuklu sanık Ergin Saygun'un savunmasına geçileceğini bildirdi.

Bu arada söz alan emekli Org. Çetin Doğan ve bir kısım sanık avukatı Celal Ülgen, duruşma başlamadan önce Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) ilgili bazı maddelerine ilişkin beyanda bulunmak istediğini belirterek, başkan Diken'den izin istedi. Mahkeme Başkanı'nın, "Usulde böyle bir şey yok, savunma almaya geçeceğiz." demesi üzerine Ülgen, "Bugün bana söz vereceksiniz." şeklinde cevap verdi.

Ülgen'in, birkaç kez "Söz vereceksiniz." ifadesini tekrarlaması üzerine Başkan Diken, "Vermeyeceğim. Devam ederseniz dışarı çıkartmak zorunda kalacağım." dedi. Ülgen'in "Çıkartın o zaman!" cevabı vermesi üzerine Başkan, "Buyurun dışarı çıkartalım." şeklinde konuştu. Mahkeme heyetinin daha sonra duruşmaya 5 dakika ara verdiğini açıkladığı sırada bazı sanıkların, "Mahkeme mahkeme değil, yazıklar olsun." diye bağırması üzerine Başkan Diken, "Bunu söyleyen sanıklar, kameralardan tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulacaktır." şeklinde konuştu.

Bazı avukatlar tepki olarak salonu boşalttı. Gelişmeler üzerine Mahkeme Başkanı Ömer Diken, sanık ve izleyicilere hitaben, şunları söyledi: "Türkiye Cumhuriyeti'nin mahkemesi kimseyi tehdit etmez. Dünyada millet adına yargılama yapan bir mahkemeye, hakaret edilme saygısızlığı görülmemiştir. Biz zamanımızın büyük bir bölümünü burada geçiriyoruz. Bizim başka davalarımız da var. Oradaki sanıklar kendilerini 3 ayda bir ifade ediyorlar. Türkiye'de sanıklar 2 aydan önce mahkemeye çıkamıyor. Çıktıkları zaman da bir saat savunma yapma hakları oluyor. Burada günlerce duruşma yapıyoruz, günlerce konuşabiliyorsunuz."

Söz alan tutuklu sanıklardan emekli Oramiral Özden Örnek, daha önce haklarındaki iddialara ilişkin Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Org. Aytaç Yalman'ın tanık olarak dinlenmesini istediklerini, ancak bu taleplerinin kabul edilmediğini söyledi. Örnek, "Bu durum, mahkemenin tarafsızlığıyla ilgili zihnimizde sorular yaratıyor. Tezimiz, belgelerin sahte olduğu tezi olmasına rağmen bunu kanıtlayacak imkan verilmemiştir." diye konuştu. Daha sonra söz alan Çetin Doğan'ın, "Bu davayı sabırla, inatla sürdürme ve bizi haksız ve hukuksuz olarak parmaklıklar ardında olabildiğince tutma kararlılığınız, cesaretini nereden aldığınız elbet bir gün bütün çıplaklığıyla ortaya çıkacaktır." demesi üzerine Mahkeme Başkanı, "Mahkemeler cesaretini Türk milletinden ve yasalardan alır. Başka hiçbir yerden almaz." diyerek, duruşmayı ertelediğini bildirdi.