BIST 10.267
DOLAR 32,26
EURO 34,78
ALTIN 2.412,45
HABER /  GÜNCEL

Magandalara gün doğdu!

Halen Meclis İçişleri Alt Komisyonu'nda bulunan yeni silah yasa tasarısına bir madde eklendiği ortaya çıktı.

Abone ol

Halen Meclis İçişleri Alt Komisyonu'nda bulunan yeni silah yasa tasarısına bir madde eklendiği ortaya çıktı. AK Parti'li Selami Uzun ve MHP'li Hasan Özdemir tarafından verilen iki ayrı önergeyle silah taşıma ruhsatı sayısı 2'ye, silah bulundurma ruhsatı da toplamda 5'e çıkarıldı.

Sabah gazetesinin haberine göre, düğünlerde havaya silahla ateş edilmesi ve yaz aylarında artan "maganda olayları" gözlerin yine Silah Yasa Tasarısı'na çevrilmesine neden oldu. Tasarıya yaz döneminde eklenen ve alt komisyonda kabul edilen bir önerge ise dikkat çekti. Önergeyle "taşıma" ruhsatı sayısı 2'ye çıkarıldı. Bir kişi, gerekli şartları sağladığını ispat ederse üzerinde iki tabanca taşıyabilecek. Bununla da yetinilmedi ve bir başka önergeyle toplam silah ruhsatı da 5'e çıkarıldı.

Gaziantep'in Şehitkamil ilçesinde bir düğünde geçtiğimiz günlerde yaşanan facia, silah ruhsatları konusunu yeniden gündeme getirdi. 3 kişinin ölümü, 8 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaydan sonra gözler yasal önlemlere çevrilirken, yeni yasama yılına bırakılan Silah Yasa Tasarısı ile çift silah taşımanın yolu açılıyor. MHP'li Hasan Özdemir tarafından verilen önergeyle "taşıma" ruhsatı sayısı 2'ye çıkarılırken, AK Parti'li Selami Uzun'un verdiği önergeyle de bulundurma ruhsatı toplamda 5 oldu. Bu düzenleme Meclis tarafından kabul edilirse bir Türk vatandaşı 5 silah alabilecek. Bunların 2'sini belinde taşıyabilecek, 3'ünü de evde ve işyerinde bulundurabilecek. Ya da 5 taneye kadar bulundurma ruhsatı alabilecek.

Silahlanmaya karşı mücadele yürüten Umut Vakfı, yeni ruhsat önergesine karşı çıktı ve görüşünü Meclis'e iletti. CHP'li Hulusi Güvel de önergenin çok tehlikeli olduğunu belirterek, "Yanlış olacağını belirttik. Ancak engel olamadık. Maalesef Gaziantep'teki olay haklılığımızı bir kere daha ortaya çıkardı. Silaha erişmek, ruhsat almak mutlaka zorlaştırılmalı" dedi.

TBMM İçişleri Alt Komisyonu Başkanı AK Parti Sivas Milletvekili Selami Uzun ise silah edinmenin teşvik edilmediğini, tam tersine sınırlama getirildiğini söyledi. Verdiği önergeyle bulundurma ruhsatı sayısını 5'e çıkaran Uzun, "2 taşıma ve 3 bulundurma veya 5 bulundurma ile sınırlandırdık. Ama buna da itiraz varsa konuşulur, görüşülür. Yasa henüz çıkmadı. Daha çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

SİLAH KOLAY SPREY ZOR!

Yeni tasarıyla gelecek bazı düzenlemeler şöyle:

Kadınların kapkaççılara karşı çantalarında taşıdığı bayıltıcı spreyler sınırlandırılacak. Bunlar 'yüksek yoğunluklu sprey' olarak sınıflanacak, kullanımları çok sınırlı hale gelecek. Ancak kadınlar düşük yoğunluklu, sersemleten sprey kullanabilecek.

Hava fişeklerini saldırı amaçlı kullananlara 3 aya kadar hapis cezası ve para cezası verilecek.

Kurusıkı silah reklamları da yasaklanacak. Kurusıkılar gerçek kurşun atamayacak şekilde üretilecek.