BIST 10.289
DOLAR 32,22
EURO 34,73
ALTIN 2.455,57
HABER /  GÜNCEL

Maden işçileri Allaha emanetmiş!

Gelik'teki grizu patlamasıyla ilgili Maden Mühendisleri Odası’ndan çarpıcı bir iddia daha geldi!..

Abone ol

Maden Mühendisleri Odası Başkanı, 30 işçinin öldüğü madende işçilerin telefonla uyarıldığını söyledi:

Dünyadaki birçok ülkede, madenlere havalandırma sistemi kuruluyor. Gaz biriktiği anda bu sistem içerideki havayı çekip yerine oksijen pompalıyor. Ancak Karadon’da bırakın onu, erken uyarı sistemi bile yok. İşçiler gaz biriktiğinde, kotlardaki kablolu telefonlarla uyarılıyor!

Türkiye’yi sarsan Zonguldak Gelik’teki grizu patlamasıyla ilgili Maden Mühendisleri Odası’ndan çarpıcı bir iddia daha geldi.

Oda Başkanı Mehmet Torun, işçileri maden ocağındaki ciddi güvenlik deliklerinin ölüme götürdüğünü öne sürdü. Madende erken uyarı sistemi olmadığı için, işçilerin telefonla uyarılmaya çalışıldığını söyledi. İşte Torun’dan vahim iddialar:

SESLİ VE GÖRSEL UYARI

“Karadon Maden Ocağı’nda gaz izleme sistemi bulunmasına rağmen, bu sistemin erken uyarı sistemiyle desteklenmediği ve herhangi bir işlevinin olmadığını gördük. Erken uyarı olmazsa olmaz bir sistemdir. Karbon monoksit gazı yükseldiğinde sesli ve görsel uyarılar verir. İşçiler bu esnada hemen madeni terk etmeye başlar. Ancak bu sistem madende bulunmuyor. Bunun yerine bazı gaz sensörleri ve buna bağlı bir bilgisayar var. Tehlikeli gaz açığa çıktığında, işçiler her kotta bulunan bir kablolu telefon ile uyarılmaya çalışılıyor. Ancak bu kazada uyarıldıklarını da sanmıyoruz.”

MENDİLLE MASKE YAPMIŞLAR

“Maden ocağının havalandırma sisteminde bir sorun var. Tam teşekküllü değil. Ocaktaki vantilatörlerin, pervanelerin ve vantuzların yani havayı tahliye eden sistemlerin tam teşekküllü olmadığını anladık. Tehlikeli gaz açığa çıktığında işçiler bu nedenle tahliye edilemedi. Bu da 30 kişinin can vermesinin en büyük nedenlerinde biri. Ayrıca işçilerin gaz maskelerinin olmadığı da görüldü. Gazdan, kazaklarıyla mendilleriyle korunmaya çalışmışlar. TTK gibi bir kurumda, işçilerin oksijen maskesiz 540 kotuna gönderilmesi resmen bir cinayet. Bütün bunların yanında Taşeron şirketin, işçileri yeterli derecede eğitmediğini de anlattık.”

'VAKVAK' BİLE ÖTMEMİŞ

Karadon Maden Ocağı’nda 22 yıl çalışan ve 2003 yılında da emekli olan Kemal Önal ise, işçilerin tahliyesi için sadece asansörlerin olmadığını aynı zamanda yük indirilen desenderelerin olduğunu da söyledi. Önal, Karadon’da gaz izleme sistemini en çok etkileyen nedenin elektrik kesintileri olduğunu iddia ederek şunları söyledi: “Karadon Maden Ocağı’nda 540 kotuna kadar her kota yüzde 60 eğimle giden desendereler var. Bunlar, insan ve malzeme nakli için kullanılıyorlar. Sürekli asansörden bahsediliyor ancak neden bu çıkışları kullanmadıklarını anlatmıyorlar. Öte yandan benim de kullandığım ’vakvak’denilen bir cihaz var. Gaz olduğu zaman öttüğünde orayı terk ederdik. Bu cihazın madencilerde olması gerekiyordu.”