BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Macaristan: AB yaptırımları kalkıyor mu?

Avrupa Komisyonu bugün Budapeşte’ye yönelik mali yaptırımların kaldırılması konusunda bir teklif hazırladı.

Abone ol

Avrupa Komisyonu bugün Budapeşte’ye yönelik mali yaptırımların kaldırılması konusunda bir teklif hazırladı.

Macaristan’a karşı uygulanan para cezalarının kaldırılması teklifinin 22 Haziran'da yapılacak olan AB Maliye bakanları zirvesinde onaylanması gerekiyor. Teklif bakanların onayını alırsa Macaristan yaklaşık 500 milyon euro civarındaki AB desteğinden mahrum kalmayacak.

Brüksel, Macaristan’ın yıllardır devam eden cari açığını gerekçe göstererek, Mart ayında Budapeşte’ye yapılan mali yardımları dondurma kararı almıştı.

Gözlemcilere göre Brüksel’in bu tavizsiz tavrının nedeni, sadece, Macaristan’ın yıllardır bir türlü azalmayan cari açığı değildi. Macar hükümetinin uygulamaya koyduğu ve Brüksel tarafından anti demokratik bulunan bazı yasalar da, Avrupa Birliği’ni böyle dolaylı bir baskı politikası uygulamaya yöneltmişti.

Mart ayında söz konusu karar alınırken, Komisyon, kararın Mayıs sonunda yeniden gözden geçirileceğini açıklamıştı. Brüksel, Macar hükümetinin gerekli önlemleri alması halinde, cezanın uygulamadan kaldırılabileceğini de vurgulamıştı. Dolayısıyla bugün açıklanan iptal teklifi, aslında beklenmeyen bir gelişme olmadı.

Aradan geçen süre içinde eleştirilen yasalar üzerinde yapılan bazı değişiklikler ve verilen teminatlar Brüksel’i ikna etmişe benziyor.

Gözlemciler teklifin ardında, özellikle Merkez Bankasının özerkliğinin korunması yolunda, Budapeşte tarafından verilen teminatın ve cari dengeleri düzeltmek için iki hafta önce gündeme getirilen yeni tasarruf paketinin önemli rol oynadığını düşünüyorlar.

Öte yandan, Budapeşte’ye karşı uygulanan para cezasının iptal edilmesi, sorunların tümden ortadan kalkacağı ve Brüksel’in Macaristan’a hareket serbestliği tanıyacağı anlamına gelmeyecek.

IMF ile Macaristan arasında yaz sonunda başlayacak olan görüşmelerde de, Brüksel’in dolaylı olarak önemli koşullar dayatması bekleniyor.