BIST 9.790
DOLAR 32,50
EURO 34,94
ALTIN 2.431,20
HABER /  GÜNCEL

Macaristan 16 mülteciyi sınırı geçtiği için gözaltına aldı

Macaristan göç yasalarını sertleştirmesinin ardından Sırbistan sınırından ülkeye giriş yapan 16 mülteciyi gözaltına aldı. Hükümet sertleşen yasaların "yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu" belirtti.

Abone ol

Macaristan'ın göç yasalarını sertleştirmesinin ardından bugün 16 mülteci "yasadışı yollarla Sırbistan sınırından geçtikleri" gerekçesiyle gözaltına aldı.

Macar polisi, dokuzu Suriyeli, yedisi Afgan olan mültecilerin Salı sabahı erken saatlerde Sırbistan sınırındaki telleri aşarak Macaristan'a geçtiğini belirtti.

Mülteci akınını önlemek için yürürlüğe dün geceyarısı giren yasalara göre, Sırbistan sınırına çekilen dikenli telleri aşmaya çalışan herkesi gözaltına alınabilecek.

175 kilometrelik Sırbistan sınırına çekilen 4 metre yüksekliğindeki tele zarar verenler de ya yapse atılacak ya da sınırdışı edilecek.

'Yunanistan görevini yapsaydı böyle olmazdı'

Sertleşen yasaların "yeni bir dönemin başlangıcı" olduğunu savunan hükümet sözcüsü Zoltan Kovacs, mülteci akınıyla ilgili olarak Yunanistan'ı "görevini yapmamakla" suçladı ve şunları söyledi:

"Bu sabah itibariyle yeni bir duruma geçildi. Biz tüm Avrupa Birliği üyesi ve üyelik adayı devletlerin görevini yapmaya zorlanması gerektiğine inanıyoruz. Aslında bu göç dalgasının başladığı yerde bir Avrupa Birliği üyesi ülke olan Yunanistan var. Yunanistan Schengen'e katıldığı andan itibaren görevini yapsaydı, son birkaç haftadır yaşanan şeyler engellenebilirdi."

Yeni yasanın uygulanması için sınırda atlı polislerin ve 30 nöbetçi yargıcın görevlendirildiği bildirildi.

Polis ayrıca onbinlerce mültecinin AB'ye girerken kullandığı bir hemzemin geçidi de kapattı.

AB toplantısından uzlaşma çıkmadı

Brüksel'de dün yapılan AB İçişleri Bakanları toplantısından AB Komisyonu'nun 120 bin ilave mültecinin zorunlu kotalarla üye ülkeler dağıtılması önerisi üzerinde uzlaşma sağlanamadı. AB dönem başkanı Lüksemburg önerinin 8 Ekim'deki toplantıda yasalaşmasını umduklarını söyledi.

Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Macaristan'ın zorunlu kotalara karşı çıkan ülkeler arasında olduğu belirtiliyor.

Slovak İçişleri Bakanı Robert Kalinak "Uzlaşma olmadı. Bazı ülkeler karşı çıktı" derken, Lüksemburg Dışişleri Sakanı Jean Asselborn "şu an herkes aynı görüşte değil" diye konuştu.

Ancak bakanlar AB Komisyonu'nun yaz aylarından önce yaptığı Yunanistan, İtalya ve diğer AB ülkelerinden 40 bin mültecinin yerleştirilmesi konusunda uzlaşmaya vardı.