BIST 10.083
DOLAR 32,45
EURO 34,86
ALTIN 2.442,01
HABER /  GÜNCEL

Macar ekonomisi resesyona girdi

Bugün açıklanan resmi rakamlara göre Macaristan ekonomisindeki büyüme, bu yılın II. çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre % – 0,2, yıllık bazda ise % -1,2 .

Abone ol

Bugün açıklanan resmi rakamlara göre Macaristan ekonomisindeki büyüme, bu yılın ikinci çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre % –0,2, yıllık bazda ise % -1,2.

Yani Macar ekonomisi daralma ve küçülme gösteriyor.

Uzmanlar da bu durumu artık resesyon olarak tanımlıyorlar.

Hükümet, ekonomik göstergelerdeki düşüşü, Avrupa’da genel olarak ulusal ekonomilere hâkim olan gerilemenin bir parçası olarak yorumladı. Ancak uzmanlar, Macar dış ticaretinin ve genel olarak Macar ekonomisinin çok sıkı ilişkiler içinde olduğu Almanya ve Fransa’da ekonominin az da olsa büyüme sürecine girdiğini, bu nedenle de Macaristan’daki resesyonun nedenlerinin dışarıda değil, içerde aranması gerektiğini belirtiyorlar.

Uzmanlar ekonomideki resesyonun gerisinde düşen gelirler nedeniyle iç pazardaki, yani tüketimdeki gerilemenin, yatırımlardaki azalmanın ve de ihracattaki düşüşün rol oynadığı kanısındalar.

Bu gelişme uzmanlara göre, Macar hükümetinin öngörüleri hakkında da kuşkular yaratıyor. Çünkü Budapeşte’nin bütçe planlarına göre bu yılın toplamında Macar ekonomisinin % 0,1 büyüyeceği varsayılıyordu. Şu an ortaya çıkan veriler ise, Macar ekonomisinin önümüzdeki yıl en az % 1.5 gerileyeceğini ortaya koyuyor. Bu ise Macaristan cari dengesinde yaklaşık 2 milyar Euro dolayında bir açık oluşacağı anlamına geliyor.

Ekonomideki küçülme, dolaylı olarak devletin gelirlerini de azaltacağından, uzmanlar Macaristan ve IMF arasındaki görüşmelerin şimdi daha da önem kazanacağının altını çiziyorlar. AB’nin de gözlemleri altında sürecek olan bu görüşmeler planlara göre sonbaharda gündeme gelecek.