BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

Lösemi hastalarının çığlığı meclise taşındı!

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, kemik iliği nakli ile ilgili araştırma önergesi verdi.

Abone ol

Lütfü Türkkan, Kan kanseri diğer adıyla Löseminin, kan hücrelerinin özellikle de akyuvarların normalin üzerinde çoğalması ile kendini gösteren bir kanser türü olduğunu belirterek bu hastalığın tedavisinde genellikle hastalığın tekrarlanmasını engellemek için kemik iliği nakli gerektiğini, ancak bu konuda ülkemizde büyük sıkıntılar bulunduğunu ifade etti.

MHP’li vekil, Kan kanseri (Lösemi) hastaları ve ailelerinin yaşadığı problemleri belirlemek, bu hastalığın tedavisinde gerekli kemik iliği nakli sürecinde yaşanan olumsuzlukların tespit edilerek çözüm yollarının bulunması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.
Türkkan, araştırma önergesinin gerekçesinde Türkiye’de ilik nakli sürecinde yaşanan olumsuzlukları ayrıntılı bir şekilde belirtti.

Kemik iliği naklinde ülkemizde büyük sıkıntılar bulunduğunu ifade eden Türkkan, Türkiye’de yalnızca 2 adet akraba dışı doku bankası bulunduğunu, bunlardan birinin Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, diğerinin ise İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde yer aldığını vurguladı.

ÖDENEK VERİLMEDİĞİ İÇİN TARAMA YAPILAMIYOR

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, gerekçede acı; ama gerçek bazı bilgiler de verdi. Türkkan, Ankara Üniversitesi’ndeki kordon kanı ünitesinde 13.500 gönüllünün taze kan kaydı bulunduğunu, ancak Devlet tarafından ödenek verilmediği için tarama yapılamadığına vurgu yaptı. Türkkan, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ödenek vermemekte, bunun Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanması gerektiğini söylemektedir. Ancak Sağlık Bakanlığı da ne yazık ki üniversite hastanelerini kendinden görmemektedir. Gerektiğinde bazı konularda yardım alan Bakanlık, üniversite hastanelerine yetki vermemektedir.” ifadesini kullandı.

ÜNİVERSİTELERİN TARAMA MERKEZLERİ ÜVEY EVLAT OLARAK GÖRÜLÜYOR

Gerekçesinde doku tipi bankasının özerk olması gerektiğine de vurgu yapan MHP’li vekil, bir gönüllü akraba dışı vericinin ilik bankasına maliyetinin 300 TL tuttuğunu, SGK’nın bu parayı ödemediğini, bu nedenle tüm yükün üniversite bütçelerine kaldığını belirtti. Türkkan, “Tarama merkezleri üvey evlat gibi görülmektedir.” ifadesini kullandı.

TARAMA SÜRECİNDE HASTALAR YAŞAMINI YİTİRİYOR

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, araştırma önergesinde uygun ilik bulunana kadar geçen sürenin hastanın aleyhine işlediğine de vurgu yaptı. Türkkan, “Bazen uygun vericiyi bulmak 1 yılı aşmaktadır. Kan kanseri hastaları için vakit kaybı en önemli problemdir, ne yazık ki birçok hasta tarama sürecinde hayatını kaybetmektedir.” dedi.

PERSONEL YETERSİZLİĞİ VE DONÖR SAYISININ AZLIĞI

Türkkan, gerekçede Ankara’daki doku bankasında personel yetersizliğinin en önemli sorunlardan biri olmasına da değindi. Burada çalışan 5 kişinin standart üstü çalıştığını, 2 kişinin yazışmalarla, 1 kişinin gönüllülerle ilgilendiğini, 2 kişinin de tarama koordinatörü olarak görev yaptığını belirten Türkkan, çalışan sayısı artırılmalı, istihdamın artırılmasıyla yapılan işlerin de daha hızlı gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır ifadesini kullandı.

Türkiye’de gönüllü vericilerin artırılmasına yönelik sürecin de yavaş işlediğine vurgu yapan Türkkan, Türkiye’nin veri havuzunu artırması gerektiğini belirtti. Türkkan ayrıca; Sağlık Bakanlığı’nın kemik iliği nakli bekleyen, ancak verici ve merkez yetersizliği gibi nedenlerle bu imkanı bulamayan hastaların sorununa çözüm bulmak için TÜRKÖK PROJESİ’ni geliştirdiğine, ancak aradan zaman geçmesine rağmen bu projenin hala yaşama geçirilemediğine de gerekçesinde yer verdi.

SAĞLIK BAKANLIĞI ÖDENEK VERMELİ

Gerekçede; hastaya uygun ilik bulunma sürecindeki yazışmalar ve istenen her bir onayın hasta için büyük zaman kaybı yarattığına da vurgu yapan Türkkan, Sağlık Bakanlığı’nın kordon kanı bankası ve doku bankasına ödenek vermesi gerektiğini vurguladı.

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Kan kanseri (Lösemi) hastalarının ve ailelerinin yaşadığı problemleri belirlemek, bu hastalığın tedavisinde gerekli kemik iliği nakli sürecinde yaşanan olumsuzlukların tespit edilerek çözüm yollarının bulunması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.