BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,78
ALTIN 2.436,34
HABER /  GÜNCEL

Londra'da TOMA isteği grevler için mi?

İngiltere başkenti Londra'da belediyenin toplumsal olaylarda kullanılmak üzere tazyikli su sıkma aracı satın alma kararına tepki gösteren sendikacılar Türkiye örneğine gönderme yaptı.

Abone ol

İngiltere başkenti Londra'da belediyenin toplumsal olaylarda kullanılmak üzere tazyikli su sıkma aracı satın alma kararına tepki gösteriliyor.

Türkiye'de TOMA (Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı) olarak bilinen araçların İngiltere'de kullanılmaya başlanması girişiminin, yaklaşık 1,5 milyon kamu çalışanının greve çıkmaya hazırlandığı günlere denk geldiğine dikkat çekiliyor.

İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May, söz konusu araçların kullanımına izin verme konusunda tereddüdünü korurken, Başbakan David Cameron, araçların polisin hizmetine verilmesini desteklediğini belirtti.

Londra Belediyesi'nin almak için girişimde bulunduğu araçların eski model ve pahalı olması da eleştiriliyor.

Türkiye örneği

Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi DAY-MER'in Çarşamba akşamı düzenlediği 25. Kültür Sanat Festivali Resepsiyonu'na, aralarında 58 sendikanın çatı örgütü Sendikalar Kongresi Başkanı'nın Mohammad Taj'ın olduğu çok sayıda sendikacı katıldı.

Sendikacılar konuşmalarında Türkiye'nin Soma kentindeki madende ve Gezi Parkı eylemlerinde ölenlere gönderme yaparken, söz Londra Belediyesi'nin TOMA satın alma kararına geldi.

Ulusal İşyeri Temsilcileri Ağı Başkanı Rob Williams, Muhafazakâr Partili Belediye Başkanı Boris Johnson'ın, tam da İngiltere'de maden işçilerinin tarihi grevinin 30. yıldönümü anılırken TOMA almaya girişmesini eleştirdi.

1984 yılında başlayıp ertesi yıl sona eren grev hareketleri sırasında işçilerle polisler arasında şiddetli çatışmalar yaşanmıştı.

Williams, "TOMA'ları tam da bir buçuk milyon kamu sektörü çalışanının grevinden bir ay önce ve bu hükümete yönelik öfke zirveye çıkmışken satın alıyor olması bir rastlantı mıdır?" diye sordu.

Söz konusu araçların 2014 yaz aylarında hizmete alınmasını talep eden Emniyet Amirleri Birliği ACPO, "tasarruf tedbirlerinin devamlı protestolara yol açabileceğini" ve "ciddi karagaşalar doğabileceğini" gerekçe göstermişti.

Hükümette çatlak sesler

Times ve Guardian gazetelerinin haberlerine göre, İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May, tazyikli su sıkma araçlarının İngiltere ve Galler'de kullanılmasına izin vermekte tereddüt ediyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron adına yapılan açıklamada ise "polisin ihtiyaç duyduğu araçların sağlanması gerektiği" görüşü dile getiririldi.

Araçların kullanılmasının ne gibi sağlık ve güvenlik sorunları doğurabileceği konusunda uzmanlardan rapor bekleyen May'in, ay sonuna doğru kararı vermesi bekleniyor.

Boris Johnson ise araçların güvenli olduğunu ispatlamak için "kendisi üzerinde denenmesine" hazır olduğunu söyledi.

Hükümetten olumlu karar çıkması halinde Londra Belediyesi Almanya'dan 3 adet ikinci el TOMA satın alacak.

Eleştiriler

Guardian gazetesinin haberinde, Londra Belediyesi'nin 218 bin sterlin karşılığında almak istediği Wasserwerfer 9000 modeli tazyikli su araçlarının ilk defa 1982 yılında üretildiği belirtiliyor.

Bu araçlardan birinin 1985'te bir kişinin ölümüne, 2001'de bir kişinin görme yetisini kaybetmesine sebep olduğu belirtilen haberde, yapısal nedenlerle nedeniyle aracı kullanan kişinin dışarıda neler olup bittiğini anlayamadığı belirtiliyor.

Haberde, Alman polisinin 2010'dan itibaren bu modelleri yenileriyle değiştirmeye başlaması nedeniyle satışa çıkardığı hatırlatılıyor.

Londra Belediye Meclisi'nin Polis ve Suç İşleri sözcüsü İşçi Partili Joanne McCartney, Johnson'ın daha İçişleri Bakanı onayı olmadan satın almaya girişmesini eleştirerek, 25 üyelis mecliste çeşitli partilerden 20 üyenin sene başındaki oylamada TOMA'lara karşı oy kullandığını hatırlattı.

Belediye tarafından yapılan komuoyu yoklamalarında TOMA kullanımına karşı çıkanlar seslerini .