BIST 10.159
DOLAR 32,18
EURO 35,04
ALTIN 2.469,20
HABER /  GÜNCEL

Londra Belediye Başkanı Johnson, Beyaz Saray yolunda mı?

Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, ABD pasaportunu yeniledi. Johnson'un bu adımı, İngiliz siyaset adamının ABD Başkanlığına mı oynadığı sorusunu getirdi. BBC'den Tom de Castella'nın haberi.

Abone ol

Londra Belediye Başkanı Boris Johnson ABD pasaportunu yeniledi. Kulağa gerçekleşmesi zor gibi gelse de BBC'den Tom de Castella, Johnson'un önce İngiltere Başbakanı ardından da ABD başkanı olma ihtimalini irdeliyor.

Yardımcıları Johnson'un 2012 yılı Kasım ayında ABD pasaportunu yenilediğini doğruladı. Bu haber kimileri için şaşırtıcı bir gelişmeydi.

Johnson, The Spectator adlı dergi için 2006 yılında kaleme aldığı köşe yazısında, Teksas'ta uçak değiştirirken İngiliz pasaportunu kullanmasına izin verilmediği için ABD vatandaşlığından vazgeçtiğini duyurmuştu. Fakat görünen o ki bu sözünü tutmadı.

Johnson'un Başbakan David Cameron'un yerine geçeceğine ve İngiltere'nin yeni başbakanı olabileceğine dair haberler söylentiler vardı.

İngiltere'de çift vatandaşlık başbakan olmaya engel teşkil etmiyor.

Stratchclyde Üniversitesi siyaset bölümü öğretim görevlisi John Curtice, "İngiltere'de başbakan olmak için Avam Kamarası'nın güvenini kazanabilmesi ve hükümet kurması için Kraliçe tarafından davet edilmesi yeterlidir" diyor.

İngiltere'de milletvekili olmak için yalnızca İngiliz vatandaşı olmanız gerekmiyor. Kurallara göre 18 yaş üstü Birleşik Krallık vatandaşı, İrlanda veya İngiliz Milletler Topluluğu vatandaşlığına sahip olmak da milletvekili olmak için yeterli.

Johnson'un ABD pasaportunu yenilemesi de yeni bir soru işareti doğurdu.

Johnson önce İngiltere Başbakanı ardından da ABD Başkanı olabilir mi?

New York doğumlu

Boris Johnson New York doğumlu. ABD Başkanı adayı olmak için ABD'de doğmuş olmak şartlardan biri.

İki yıl önce Amerikalı sunucu David Letterman'ın programına katılan Boris Johnson 'teknik olarak' ABD başkanı olabileceğini söylemişti.

Johnson 2006 yılındaki köşe yazısında da, "İngiltere'de işler kötüye giderken arada bir aklıma Schwarzenegger seçeneğini faaliyete geçirmek geliyordu. Yani fırsatlar ülkesine kaçıp Colorado'da senatör olmadan önce belki de Miami'de idareye geçmek ve kaçınılmaz olarak da devlet başkanı olmak" demişti. Johnson bunu 'yarım ağız' söyledi… Yoksa ciddi miydi?

Bir zamanlar California Valisi olarak görev yapan Arnold Schwarzenegger, ABD Başkanı olamaz çünkü Avusturya doğumlu. Schwarzenegger'in o dönem kuralların değişmesi için lobi faaliyeti yürüttüğü söyleniyor.

Ama Londra Belediye Başkanı Boris Johnson'un önünde böyle bir engel yok.

ABD anayasasına göre başkan olabilmek için 'Amerika doğumlu olmak', yaşı 35'in üstünde olmak ve 14 yıl boyunca ABD'de yaşamak gerekiyor. Johnson bu son kritere takılıyor. Yine de Londra'dan ayrılıp 14 yıl ABD'de yaşamaya karar verirse Beyaz Saray yolunda engel kalmayacak.

King's College London Üniversitesi'nde Amerikan siyaseti öğretim görevlisi Dr. Joshua Simon ABD anayasasında, bir yabancının devlet başkanı olabilmesi önünde herhangi bir engel olmadığını ifade ediyor.

Ama bu meselenin yasal boyutu… İş siyasete geldiğinde durum biraz da farklı olabilir