BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.470,96
HABER /  GÜNCEL

Türkiye bize büyük destek veriyor

Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, “Bizim ilişkilerimizin çok yönlü olduğu herkes tarafından bilinmektedir. T...

Abone ol

Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, “Bizim ilişkilerimizin çok yönlü olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Bosna-Hersek’te iki köprü kurmakta ve restore etmektedir. Hem tarihi köprüler hem de insanlar arasında olan manevi köprüler inşa etmektedir” dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç ile Çankaya Köşkü’nde ortak basın toplantısı düzenledi. İzzetbegoviç, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül ile yaptığı toplantılara değinirken, Başbakan Erdoğan ile de çok samimi, dostane bir görüşme gerçekleştirdiklerini dile getirdi. İki ülke ile ilgili birçok konuda görüştüklerini ifade eden İzzetbegoviç, “Bizim ilişkilerimizin çok yönlü olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Bosna-Hersek’te iki köprü kurmakta ve restore etmektedir. Hem tarihi köprüler hem de insanlar arasında olan manevi köprüler inşa etmektedir” dedi.
Cumhurbaşkanı Gül’ün yönettiği üçlü zirvelerin Bosna-Hersek’in için son derece önemli olduğuna işaret eden İzzetbegoviç, “Sayın Davutoğlu’na da Bosna-Hersek’e gerçekleştirdiği ziyaretlerinden dolayı da teşekkür ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti Bosna-Hersek’in ekonomisine çok büyük destek vermektedir. Belki ticaret hacmimiz istenilen düzeyde değildir. Ama umarım ileriki dönemde daha da genişler” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin sadece Osmanlı döneminden kalan eserleri restore etmediğini, diğer konularda da yardımcı olduklarına işaret eden İzzetbegoviç, “Türkiye Hükümeti’nin Bosna-Hersek’e vermiş olduğu 100 milyon Avro’luk krediyle, özellikle yerlerinden edilmiş kişilerin yeniden geri dönüşlerinin desteklenmesi ve ekonomik kalkınma projeleri gibi hayati önem taşıyan konularda çalışmalar yürütülmektedir” dedi.
Bakir İzzetbegoviç, konuşmasının sonunda ise şunları kaydetti:
“Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni tebrik etmek istiyoruz. Şimdiye kadar elde etmiş olduğu ekonomik istikrar ve gücünden dolayı. Türkiye’nin global dünyada hak ettiği yeri kazandığını düşünüyoruz”.

İKİ ÜLKE ARASINDA İMZALANAN ANLAŞMALAR
Açıklamalar öncesinde, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ile Bosna Hersek Federasyonu Demiryolları Arasında Demiryolu Alanındaki İşbirliğinin Geliştirilmesine Yönelik Mutabakat Zaptı ile Saraybosna, Bosna- Hersek’te ve Ankara, Türkiye Cumhuriyeti’nde Yüksek Gerilim Kesici ve Gaz İzoleli Trafo Merkezi Fabrikası Projesi ile ilgili Mutabakat Zaptı imzalandı.
(İHA)