BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,77
ALTIN 2.395,82
HABER /  GÜNCEL

'Libya'nın meşru hükümeti, Ulusal Geçiş Konseyi'

Libya Temas Grubu İstanbul'daki toplantısında, isyancıların oluşturduğu Ulusal Geçici Konseyi'ni, ülkenin meşru hükümeti olarak tanıdı.

Abone ol

Libya Temas Grubu, isyancıların oluşturduğu Ulusal Geçiş Konseyi'ni, ülkenin meşru hükümeti olarak tanıdı.

Libya Temas Grubu'nun kararı, isyancılara şu ana kadar verilmiş en büyük destek

NATO ve Arap Birliği dışişleri bakanları bu kararı İstanbul'daki toplantılarında aldı.

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini Libya lideri Muammer Kaddafi'nin önünde artık istifa dışında bir seçenek olmadığını söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da, Ulusal Geçiş Konseyi'nin şeffaflık ve demokratik reform gibi konularda önemli garantiler verdiğini belirtti.

Temas Grubu'nun kararı, Libya'nın yurt dışındaki dondurulan mal varlıklarının Bingazi'deki isyancılara aktarılabileceği anlamına geliyor.

Libya Temas Grubu ayrıca Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilcisi Abdelilah El Hatip'in Trablus'a gitmesi gerektiği görüşünde.

Abdelilah El Hatip'in Muammer Kaddafi'ye yeni bir ateşkes önerisini iletmesi bekleniyor.

Fransa daha önce Libya hükümetinin bazı üyeleri ile temasta olduğunu açıklamıştı.

Temaslarda Libya lideri Muammer Kaddafi ve ailesinin üzerinde anlaşılan bir tarihte görevden ayrılmasının mümkün olup olmadığı da gündeme geldi.

Ulusal Geçiş Konseyi'nin üyeleri, bu yönde herhangi bir önerinin Birleşmiş Milletler aracılığı ile gelmesi gerektiğini, öneriyi değerlendirmek için zamana ihtiyaç duyduklarını söylüyor.

Davutoğlu: Trablus rejimine baskılar sürmeli

Öte yandan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Libya'ya yönelik Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları uyarınca Trablus rejimi üzerinde baskıların sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

Ahmet Davutoğlu, bunun Ulusal Geçiş Konseyi ile işbirliği içinde yapılmasının önemine dikkat çekti.

Davutoğlu, "Libya'da daha güvenilir ve halkın meşru taleplerine cevap veren bir geçiş sürecinin oturtulması çok önemli" dedi.