BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Libya'dan Türk iş adamlarına çağrı

Libya, Türk şirketlerini tekrar Libya'ya dönmeleri için çağrıda bulundu.

Abone ol
Libya İçişleri Bakan Yardımcısı Ömer el-Hadravi, ''Türk şirketlerini Libya'da tekrar görmek istiyoruz. Kendilerine güvenlik garantisi veriyoruz'' dedi.

Seçimlere hazırlanan Libya'daki son durumu değerlendiren el-Hadravi, ülkenin devrim sonrası süreçte yeniden inşası için yabancı şirketlerin önemine dikkati çekti.
 
El-Hadravi, Türk şirketlerinin Libya'da yarım kalmış projelerini hatırlatarak, ''Türk şirketleri, Somali gibi birçok çatışma bölgesinde zor şartlar altında çalışmayı başardı. Onlarla işçilerin güvenliği ve malzeme temini gibi bütün alanlarda iş birliğine gidebiliriz. İktisadi hareketlilik güvenliğin teminine de katkı sunacaktır'' diye konuştu.
 
Libya Polis Akademisi'nden 852 öğrencinin Türkiye'de eğitim görmesi için anlaşma sağlandığını dile getiren el-Hadravi, ''Geçen hafta Dışişleri Bakanlığı kanalıyla bize gelen mesajda, konunun hükümete intikal ettiği ve mecliste görüşüleceği belirtiliyor. 852 Libya Polis Akademisi öğrencisinin Türk Polis Akademisi'nde eğitim görmesi için top Türkiye'de. Bu ay sonunda sürecin netleşmesi gerekiyor'' ifadesini kullandı.
 
ÜLKEDEKİ GÜVENLİK DURUMU
 
Libya'da halkın elinde çok miktarda silahın bulunduğu ve bu durumun güvenliği zaafa uğrattığının hatırlatılması üzerine, ''İstisnai bir kaos yaşıyoruz. Bu durum milletin ve devletin aleyhine bir durumdur'' diyen el-Hadravi, silahların nasıl toplanabileceği konusunda çalıştıklarını belirtti.
 
El-Hadravi, Seçimlerden sonra Libya halkının silahlarını teslim edeceğine dikkati çekerek, ''Halkın bir kısmı Ulusal Geçiş Konseyi ve Ulusal Geçiş Hükümeti'nin seçilmemiş olduğunu düşündüğü için güvensiz. Bu nedenle 'devrimin selametinden emin oluncaya kadar silahlarımızı teslim etmeyeceğiz' yönünde bir kanaat hakim. Seçimlerden sonra güçlü bir ulusal meclis oluşacağını ve sorunların hallolacağını ümit ediyorum'' diye konuştu.
 
Libya'nın Devrik Lideri Muammer Kaddafi tarafından serbest bırakılan tutuklulardan devrim sonrası yakalanamayanların Trablus'ta çeteler oluşturduğunu ifade eden el-Hadravi, ülke için en büyük tehdidin bu çeteler olduğunu vurguladı.
 
Libya İçişleri Bakan Yardımcısı Ömer el-Hadravi, çetelerin asıl amacının ellerindeki silahlarla mal ve güç devşirmek olduğunu, yakalanmamak için de ülkede kaos durumunun devam etmesini istediklerini belirterek, güvenlik güçlerinin bu konuda elinden geleni yaptığını kaydetti.