BIST 10.046
DOLAR 32,52
EURO 34,76
ALTIN 2.399,94
HABER /  DÜNYA

Libya'da kimyasal silah korkusu

Saddam Hüseyin'in Halepçe'de yaptığı katliam benzerinin Kaddafi tarafından Libya'da yapılabileceği kuşkusu dünya kamuoyunu ayağa kaldırdı

Abone ol

Libya lideri Muammer Kaddafi’nin ülkede 8 gündür devam eden halk ayaklanmasını kanlı şekilde bastırmaya çalışması Batı ülkelerini harekete geçirdi. ABD Başkanı Barack Obama’nın önceki gün yaptığı konuşmada “Libya’ya karşı tüm seçenekler masada” sözlerinin ardından dün BM ve NATO’nun nasıl tavır alacağı tartışma konusu oldu.

ASKERİ SEÇENEKTE MASADA

Başkan Obama’nın açıklamaları ilk aşamada ekonomik yaptırım uygulanabileceği şeklinde algılandı. Dün ise Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Libya’daki şiddetin durdurulmasına yönelik “askeri yollar da dahil olmak üzere tüm seçeneklerin masada olduğunu” açıkladı. AB’de de önceki gün yaptırım seçeneklerinin değerlendirilmesi yönünde karar çıktı. İsviçre hükümeti de dün Muammar Kaddafi’nin banka hesaplarının dondurulması talimatını verdi.  Ancak ülkenin büyük bölümünde halkın yönetimi ele geçirmesinin ardından başkent Trablus’a sıkışan Kaddafi’nin daha çok şiddet kullanması ihtimali devam ediyor.

HARDAL GAZI KORKUSU

Şimdiden en az 2 bin sivilin ölümünden sorumlu gösterilen Kaddafi’nin elinde hâlâ konvansiyonel silahların yanı sıra yüksek miktarda hardal gazı olduğu biliniyor. Amerikalı yetkililere göre Beyaz Saray bunun ya da benzeri kimyasal silahların kullanılması ihtimalinden çekiniyor. Kaddafi’nin halka karşı böyle bir saldırı düzenlemesi halinde ya da Libya’dan Avrupa ve komşu ülkelere kaçışın bir mülteci krizi haline gelmesi durumunda askeri operasyon da gündeme gelebilir.

ELEKTRONİK SALDIRI

Londra’da yayımlanan Arap gazetesi El Kuds El Arabiya’ya konuşan üst düzey bir Avrupalı diplomat, İtalya’daki NATO Üssü’nde bulunan savaş uçaklarının Libya’ya hava saldırısı düzenleyebileceğini iddia etti. Avrupalı diplomat Libya’da Kaddafi’ye ait uçakların ve askeri depoların hedef alınabileceğini söyledi. Aynı yetkili Kaddafi’nin muhalif halkı bombalamak için kullandığı savaş uçaklarına karşı elektronik saldırıların da çoktan başlamış olabileceğini dile getirdi.

AB OPERASYON HAZIRLIĞINDA

Avrupa Birliği’nden de olası bir askeri operasyona dair üstü kapalı sinyaller geldi. Anadolu Ajansı’na konuşan bir yetkili “6 bine yakın AB vatandaşının bulunduğu Libya’da insani durumun daha da kötüleşmesi halinde askeri operasyon yapılabilir” dedi. Yetkili, AB Komisyonu’nun insani yardım biriminin, “insani bir askeri operasyonda” ne tür sivil ve askeri kapasitenin kullanılacağını değerlendirdiğini kaydetti.

BM KARARI GEREKİYOR

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ise İttifak’ın Libya’ya herhangi bir müdahale planı olmadığını söyledi.  Rasmussen, “Her türlü eylem BM yetkisine dayanmalıdır” şeklinde konuştu.

HALEPÇE'DE 5 BİN KÜRD ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Hardal gazı bel kemiğinin kırılması, vücudun erimesi gibi sonuçlar doğuruyor. Saddam Hüseyin, 1988 yılında Halepçe’de bu gazla 5 bin Kürdü öldürmüştü.