BIST 10.276
DOLAR 32,27
EURO 34,81
ALTIN 2.409,99
HABER /  DÜNYA

Libya'da hükümet krizi

Libya'da Milli Genel Kongre (MGK) başbakanlık için yarışacak dört isim belirledi.

Abone ol

Adaylar programlarını pazar günü kongrede okuyacak, oylama ise pazartesi yapılacak.

AA muhabirinin Milli Genel Kongre kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Mustafa Ebu Şakur'un sunduğu kabine listesinin güvenoyu alamamasının ardından, Kongre, Libya BM Temsilcisi İbrahim Debaşi, Kongre eski üyesi Ali Zeydan, Yerel Yönetimler Bakanı Muhammed El-Harari ve Abdulhamid Naimi'yi başbakanlık adayları olarak belirledi.

Adaylar Kongre'de temsil edilen siyasi partiler ve bağımsız milletvekillerinden oluşan bir komisyon tarafından belirlendi. İlk belirlenen yedi kişiden üçünün adaylığı, anayasa gereğince ilk turda alması gereken 40 oyu alamadığı için düştü.

Kongre'de genel eğilimin, seçilecek başbakanın tarafsız olması yönünde olması nedeniyle, liberal eğilimli Ulusal Güçler İttifakı Partisi ve İslami eğilimli Adalet ve İnşa Partisi başbakanlık için aday sunmadı.

Adayların pazar günü kabinelerini oluştururken esas alacakları programlarını kongreye anlatmaları, oylamanın da pazartesi yapılması bekleniyor.

Milli Genel Kongre Sözcüsü Ömer Hamdan'ın yaptığı açıklamaya göre, yeni başbakan ve kabinesi belirleninceye kadar Abdurrahim El-Kib'in başbakanlık yaptığı Ulusal Geçiş Hükümeti icra görevini yürütmeye devam edecek.