BIST 10.238
DOLAR 32,28
EURO 34,78
ALTIN 2.404,34
HABER /  GÜNCEL

Libya hükümetinin 'önemli kazanım' iddiası

Trablus yönetimi bir bildiri yayımlayarak, hükümet güçlerinin isyancılara karşı önemli kazanımlar elde ettiğini bildirdi. Misrata, Ras Lanuf ve Tobruk'un geri alındığına yönelik iddialar isyancılarca yalanlandı.

Abone ol

Libya'da, lider Muammer Kaddafi'ye bağlı birliklerle muhalif güçler arasındaki şiddetli çatışmaların sonucuyla ilgili olarak çelişkili haberler geliyor.

Muhalifler Ras Lanuf'un kontrolünün kendilerinde olduğunu söylüyor

Sabahın erken saatlerinde başkent Trablus'ta uzun süre ağır silah sesleri duyuldu.

Ancak Libya hükümeti bir bildiri yayımlayarak, ateş açanların, ülkenin diğer bölgelerindeki önemli kazanımlarını kutlayan Albay Kaddafi'nin destekçileri olduğunu belirtti.

Libya Devlet Televizyonu; hükümet güçlerinin Misrata, Ras Lanuf ve Tobruk kentlerini geri aldıklarını bildirdi.

Ancak Ras Lanuf'daki BBC muhabiri, önemli bir petrol rafinerisinin olduğu kentin isyancıların kontrolünde olduğunu söylüyor.

Misrata ve Tobruk'ta da, halk ile isyancılar, kontrolün kendilerinde olduğunu belirtiyor.

Bin Cavad kasabasında ise Kaddafi güçleriyle muhalifler arasında çatışma çıktığı bildiriliyor.

Kasaba, Ras Lanuf ile bir diğer kıyı kenti Sirte'nin arasında.

Sirte halen hükümetin kontrolünde.

Trablus'un yaklaşık 50 kilometre batısındaki Zaviye'nin kente merkezine de tankların girdiği bildiriliyor.

Ancak bölge muhaliflerin kontrolünde görünüyor.

'İngiliz özel birlikleri nezaret altında'

Öte yandan İngiliz Sunday Times gazetesi, Libyalı isyancıların ülkenin doğusunda İngiliz özel birliklerinden bir birimi askeri nezaret altında tuttuklarını duyurdu.

Gazete, sayıları sekizi bulabilecek askerlerin, muhalif liderlerle görüşmeye giden bir İngiliz diplomata eşlik ettiklerini yazdı.

Sunday Times, İngilizlerin bir helikopterden davetsiz şekilde ortaya çıkmalarının isyancıları çok sinirlendirdiğini, onlara dış yardıma yönelik herhangi bir haberin Albay Kaddafi tarafından propaganda malzemesi yapılacağını belirtti.

İngiliz hükümeti haber hakkında doğrudan yorum yapmadı.

Ancak İngiltere Uluslararası Kalkınma Bakanı Andrew Mitchell, isyancılarla iletişime yönünde çaba harcanmasının mümkün olduğunu söyledi.

Juppe ve Musa'nın gündemi Libya'da uçuşa yasak bölge

Bu arada Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe bugün Mısır'ın başkenti Kahire'de Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa'yla görüşecek.

Görüşmede, Libya'nın uçuşa yasak bölge ilan edilmesine yönelik öneri ele alınacak.

Alain Juppe, Fransa'nın İngiltere'yle birlikte, Albay Kaddafi'nin güçlerinin isyancıları bombalamasını önlemek için, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden bu yönde bir karar çıkarmak için uğraştığını söyledi.

Libya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilci Yardımcısı İbrahim Dabbaşi de, New York'ta yaptığı açıklamada, ülkesinin uçuşa yasak bölge ilan edilmesi yönündeki çağrısını yineledi.

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanı Robert Gates ise daha önce, bunun karışık bir konu olduğunu, böylesi bir bölge oluşturulması için önce Libya'nın hava savunma sistemlerinin imha edilmesinin gerekeceğini belirtmişti.