BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,79
ALTIN 2.401,01
HABER /  GÜNCEL

Latin Amerikalı liderler öfkeli: Hepimiz Bolivyayız!

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales’in uçağı, içinde eski CIA ajanı Edward Snowden’ın bulunduğu şüphesiyle Avusturya’ya zorunlu iniş yaptı. Latin Amerikalı liderler Morales'e destek mesajları yayınlıyor.

Abone ol

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'in uçağı, içinde eski CIA ajanı Edward Snowden'ın bulunduğu şüphesiyle Avusturya'ya zorunlu iniş yaptı.

Bolivya Dışişleri Bakanı David Choquehuanca, Snowden'ın uçakta bulunduğu "yalanı" nedeniyle Fransa ve Portekiz'in hava sahalarını uçağa kapadığını söyledi.

Morales'in yardımcısı Alvaro Garcia Linera da "Bolivya lideri bugün emperyalizm tarafından kaçırılmıştır." diyerek tepki gösterdi.

Latin Amerikalı liderler de olaya sert tepki gösterdi.

Ekvador Cumhurbaşkanı Rafael Correa Twitter hesabından "Hepimiz Bolivyayız!" diye mesaj attı.

Moskova'daki bir doğalgaz zirvesinden ülkesine dönmekte olan Morales ve ekibini taşıyan uçağın hala Avusturya'da olduğu kaydediliyor.

Gerek Avusturya gerekse Bolivya, Snowden'ın uçakta bulunmadığını açıkladı.

Ancak İspanya'nın hava sahasını açmadan önce uçakta arama yapılmasını istediği haberleri geliyor.

Fakat devlet başkanının özel uçağı olması nedeniyle, diplomatik dokunulmazlık ilkesi gereği bu konuda sınırlamalar var.

Washington yönetimi, Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) pek çok gizli dinleme ve izleme yaptığını gösteren binlerce gizli belgeyi sızdıran Snowden'in iadesini istiyor.

Snowden'in belgelerinde Türkiye'nin da var.

Snowden ise günlerdir Moskova Havaalanı'nda mahsur kalmış durumda.

Arjantin Cumhurbaşkanı Fernandez de Kirchner, Twitter mesajlarında Bolivyalı meslektaşı ile konuşup hukuki yardım önerdiğini, gerekirse Avusturya'ya bir yargıç göndererek onun adına Uluslararası Adalet Divanı'na başvurabileceklerini söyledi.

Konuyu Uruguaylı lider Jose Mujica'yla konuştuğunu, onun da bu alçaltıcı muameleyi büyük öfkeyle karşıladığını söyledikten sonra "Gülsem mi ağlasam mı bilemiyorum. Aziz Meryem! Bu nasıl bir dünya!" dedi.

Ekvador Dışişleri Bakanı Ricardo Patino da Güney Amerika Uluslar Birliği'ne (UNASUR) özel toplantı çağrısı yapacaklarını açıkladı.

Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa ise yine Twitter'den ABD'nin Snowden konusunda diğer ülkelere yaptığı baskıları eleştirdi.

Correa "UNASUR için hayati saatler! Ya artık koloni olmaktan çıkmışızdır ya da bağımsızlığımıza, egemenliğimize ve onurumuza sahip çıkarız. Hepimiz Bolivya'yız!" diye yazdı.

Snowden'ın iltica başvurusunda bulunduğu ülkeler arasında Bolivya ve Ekvador da bulunuyor.