BIST 10.739
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.506,97
HABER /  GÜNCEL

Lale Mansur isyan etti

Akil İnsanlar Heyeti Akdeniz Bölgesi Grubu, Hatay'da çalışmalarına başladı. Heyette yer alan Lale Mansur, para iddiasına isyan etti.

Abone ol

Sanatçı Lale Mansur, akil insanların para yediği iddialarına "Sadece bir şeyler yediğimizi söyleyebilirim. Yediğimiz şeylerse bolca hakaret. Bütün yediğimiz şey de bu." sözleriyle tepki gösterdi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkana (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki heyette yer alan Başkan Vekili Lale Mansur, Sekreter Tarık Çelenk, Kadir İnanır, Nihal Bengisu Karaca, Şükrü Karatepe, Muhsin Kızılkaya, Öztürk Türkdoğan ile Hüseyin Yayman bugün sabah Hatay'a geldi.

İki gün sürecek olan Hatay temaslarına Antakya'daki yerel basının imtiyaz sahipleri ile görüşerek başlayan heyet, daha sonra üç semavi dinin temsilcileri ile bir araya geldi. Savon Otel'deki Din Adamaları Buluşması'na heyet üyelerinin yanı sıra Antakya Ortodoks Kilisesi Ruhani Reisi Jan Delüller, Alevi Cemaati'nden Süleyman Çekmece, Ermeni Kilisesi Papazı Avadis Tabaryan, Musevi Cemaati'nden Mordor Razon ve Habib-i Neccar Camii İmam Hatibi Fetullah Uğraş katıldı.

Burada bir konuşma yapan Heyet Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Hatay'da bulundukları süre içerisinde toplumun tüm kesimleriyle temaslarda bulunacaklarını söyledi. Bu temaslarda amaçlarının Hatay'ın barış süreciyle düşüncelerini öğrenmek olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Biz konuşmayacağız, dinleyeceğiz. Devletimiz bir süreç başlattı. Bu süreçte 'millet ne düşünüyor', 'beklenti ve talepleri nedir' bilmek istiyor. Bu aslında hem demokrasimiz için hem de doğru işlerin yapılması için bulunmaz bir fırsat dedi. Hatay'da kanaat önderleriyle bir araya geldiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, Bazen bize soruyorlar siz ne anlatacaksınız diye. Aslında Hataylıya bizim bir şey anlatmak haddimize değil. Şu masadaki görüntü bu işin en güzel göstergesi. Dinler mezhepler ayrı fikirler, ayrı ideolojiler bir masada buluşmuş durumda. Ama kalpler ve yürekler tek atıyor. Hatay'da herkese örnek olacak bir birlik ve beraberlik var. İşin özü bu diyoruz. Aslında bizim mayamızda bu vardır. Hamurumuz bizim böyle yoğrulmuş. Sadede Hatay'ın değil Türkiye'nin de mayası böyle "diye konuştu.

KADİR İNANIR: İÇİNDE BULUNDUĞUM FOTOĞRAFTA YER ALMAKTAN MUTLUYUM

Akil İnsanlar Heyeti üyesi sinema sanatçısı Kadir İnanır da, Hatay'da bulunmanın, şehrin tarihsel hoşgörüsünü bütün kokuları ile birlikte ciğerlerinde hissetmenin insana mutluluk verdiğini söyledi. Hatay'da bulunan çok sessizliğin kibarlığı büyük bir saygı ile karşıladığını kaydeden İnanır şu değerlendirmeyi yaptı:

İstiyoruz ki Türkiye'nin her tarafı böyle Hatay gibi sorunlara hoşgörüyle yaklaşıp, sorunlara içtenlikle yürek koyup, barış elini güçlendirsin. Yani Türkiye'nin her tarafı Hatay olsun diyoruz. Hatay'da olmaktan çok mutluyum. Şu anda içinde bulunduğumuz fotoğrafın içinde olmaktan da son derece mutluyum. Şunun bilinmesini isterim ki biz atanmadık. Bize bir süreç teklif edildi. Çok uygun gördüğüm ve bu ülkedeki insanların tamamını mutlu edeceğine inandığım bir çözümün içerisinde olmak istedim. Onun için de buradayım.

TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYANLAR SİYASETİN AKTÖRLERİDİR

Heyet üyesi Nilgün Bengisu Karaca ise birer kahraman olmadıklarını belirterek şöyle dedi:

Aslında ne olduğumuz belli de ne olmadığımızı ifade etmemiz gerekiyor. Taşın altına elini koyanlar aslında siyasetin aktörleri. Bizler bir deli cesareti ile yediğimiz hakaretleri sindirmeye, hazmetmeye çalışıyoruz. O noktada zor oluyor. Emek veriyoruz bu konuda. Olmadığımız şeylerden biri de misyonerlik. Bizler misyoner de değiliz, bölücü de değiliz. Tek arzumuz, cehenneme dönmüş bir Ortadoğu bataklığında bu ülkenin huzur ve barış içerisinde yaşaması olasılığını da araştırmak. Bunu mümkün kılabilmek için neler yapılabileceğine bakmak. Asla insanların huzurunu kaçırmak, akılları karıştırmak, topluma nifak tohumları ekmek için yola çıkmış insanlar değiliz. Tüm istediğimiz annelerin daha fazla çocuk, babaların da evlat kaybetmemesi.

LALE MANSUR PARA ALMIYORUZ, HAKARET YİYORUZ

Sinema sanatçısı Lale Mansur da yaptıkları işten para almadıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

Sadece bir şeyler yediğimizi söyleyebilirim. Yediğimiz şeylerse bolca hakaret. Bütün yediğimiz şey de bu. Onun dışında bu yaptığımız şeyden beş kuruş bile çıkarımız yok. İçimizdeki birçok arkadaşımız bu ülkede barışın oluşması için yıllarını vermiş insanlar. Tek bir ortak noktamız var. Barış istiyoruz, kan dursun istiyoruz. Yaptığımız toplantılar onu gösteriyor ki, amalar çok. Bu kanın durmasının tek bir güvencesi var. Bu kanın durması. Bu 30 yıllık bir felaket. 30 yıldır gençlerimiz ölüyor. Buna artık bir dur demeliyiz. Niye şimdi diye soranlar var. Ben de niye bu 20 sene önce yapılmadı diye soruyorum. Bu Akil İnsanlar Heyeti niye 20 sene önce işe başlamadı. Barış sürecine en ufak bir katkım olursa çok mutlu olacağım.

Öztürk Türkdoğan da, Türkiye'nin barışa ihtiyacımız bulunduğunu belirterek, Demokrasi ertelenemez, Birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz dedi. Din adamları ise, dünyada ve ülkede barış temennisinde bulundu.

Heyet toplantının ardından Habib-i Neccar Camii, Havra, Katolik Kilisesi, Ortodoks Kilisesini gezdiler. Gezileri sırasında heyette sanatçılar vatandaşlardan gelen fotoğraf taleplerini de kırmadı. Heyet daha sonra Hatay Valisi Celalettin Lekesiz ve Antakya Belediye Başkanı Ak Partili Lütfü Savaş'ı makamında ziyaret etti. Heyet, daha sonra sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle basına kapalı olarak toplantı yaptı.

TÜRK BAYRAKLI, ATATÜRK POSTERLİ PROTESTO

Ortodoks Kilise ziyaretinden dönen heyetin geçiş güzergahında 5 kişilik bir grup, Türk Bayrağı ile Atatürk posteri açtı. Bir kadın 'Vatanseverler bu tarafa' diye bağırdı. Bu sırada sivil polisler, gruba müdahale etti. Protestocu bir kişi, Sessiz bir şekilde Türk Bayrağı açıp Atatürk posterini gösteriyoruz dedi. Heyetin geçişinin ardından polis grubu bölgeden uzaklaştırdı.