BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Laiklik için orduya ihtiyaç yok

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Lagendijk, Neden ordunun, laikliği koruyacağına inanılır dedi ve ekledi;

Abone ol

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, "Neden ordunun devleti, laikliği koruyacağına inanılır?

Bilmiyorum, anlamıyorum. Ordunun bu konuya el atmaması gerekiyor. Türk devletinin laik yapısını muhafaza etmesi için ordunun kontrolüne ihtiyaç yok. Bunun için güçlü politikacılara, özgür basına, güçlü sivil toplum örgütlerine ihtiyaç var" dedi.

Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonunun (BASİFED) İzmir’de bir otelde düzenlediği "Müzakere Süreci ve Sivil Toplum Kuruluşları" konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Lagendijk, sivil toplum örgütlerinin büyük öneme sahip olduğunu, bu örgütlerin, hükümetin verdiği sözleri denetleme açısından da büyük önem taşıdığını ifade etti.

Sivil toplum örgütlerinin ülkeler hakkındaki birçok bilgiyi kendilerine ulaştırdığını belirten Lagendijk, "Küçük olsun, büyük olsun sivil toplum örgütleri bize önemli bilgiler vermektedir. Sivil toplum örgütlerinden Brüksel’e gelen bilgiler son derece önemlidir. Bunlar sayesinde politikalarımızı oluşturuyoruz" dedi.

Türkiye’nin, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerine göre çok farklı olduğunu, Çek Cumhuriyeti, Romanya gibi ülkelere göre büyük farkları bulunduğunu ifade eden Lagendijk, ülkedeki sanayici ve iş adamlarının büyük rol oynadığını, TÜSİAD gibi son derece profesyonel derneklerin bazı raporlar hazırlayarak, çok iyi lobi oluşturduğunu kaydetti.

ORDUNUN ROLÜ
En duyarlı olan konunun ise ordunun rolünü değiştirmek olduğunu bildiren Lagendijk, ordunun Türkiye’nin savunması ve sınırları koruma açısından büyük rolü olduğunu belirtti.

AB’de de herkesin bunu gördüğünü ifade eden Lagendijk, şöyle devam etti:

"Şimdi Hollanda’dan, Almanya’dan, Danimarka’dan farklı bir durumdan bahsediyoruz. Burası son derece tehlikeli bir alan. Çok fazla tehlike var bu ülkenin etrafında. Geleneksel, tarihsel olarak ordunun rolü, diğer ülkelerden farklı olmuştur. Bunun yanlış olduğunu söylemiyorum. Bence yavaş yavaş, adım adım bunda değişiklik yaratmak gerekiyor. Yani neden ordunun, devletin laikliğini koruyacağına inanılır bilmiyorum, anlamıyorum. Ordunun bu konuya el atmaması gerekiyor. Türk devletinin laik yapısını muhafaza etmesi için ordunun kontrolüne ihtiyacı yok. Bunun için güçlü politikacılara, özgür basına, sivil toplum örgütlerine ihtiyaç var. Laik yapıyı tehdit eden yapıya karşı onların dik durmaları gerekiyor. Ordu gerçek güvenlik konularına odaklanmalı. Bu demokrasiyi daha da güçlendirecektir. Türkiye’yi daha da güçlendirecektir."