BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Laik-dinci kesim savaşı çıkar

Türkiye'deki Köşk tartışmaları Financial Times'a kapak oldu. Erdoğan için "hırslı adam" deyip şu yorumu yaptılar;

Abone ol

Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerini dünya medyası yakından izliyor. Financial Times gazetesi Erdoğan'ın Çankaya serüvenine sayfalarında yer veriyor.

"Erdoğan'ın ikilemi" başlığı ile yer alan haberde, ''Türkiye'de cumhuriyetin kalbine çöreklenen bir ikilem'' yorumu yapılıyor.

"Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanlığına adaylığını koysun mu?" sorusunu yönelten gazete, aday olması durumunda Türkiye'de laik ve dinci kesimler arasında ''bir kültür savaşının'' doğmasından endişe edenler var görüşünde.

Financial Times'ın satırlarından verecek olursak, "Başbakan Erdoğan'ın ''kısa sürede çok çeşitlilik gösteren siyasi kariyeri, İstanbul belediye başkanlığını, İslamcı açıklamaları nedeniyle hapis yatmasını, milletvekilliğine yasak konmasını ve Türkiye'nin en başarılı modern siyasi partisini kurmasını'' içeriyor.

Gazetenin ifadesiyle, ''53 yaşındaki bu hırslı adam cumhurbaşkanlığı görevini büyük bir arzuyla istiyor.''

Demokrasi için bir tehlike mi?

Financial Times, Erdoğan'ın adaylığını savunan ve karşı çıkan farklı görüşten gözlemcilerin neler düşündüğünü de aktarıyor.

Ak Parti hükümetinin parlamentodaki çoğunluğuna, yerel düzeyde birçok büyük belediyedeki varlığına ve bürokratik kurumlardaki temsilcilerine bir de cumhurbaşkanlığı koltuğu eklenirse parti üzerinde bir kontrol mekanizması kalmayacağını ve bunun demokrasi için tehdit oluşturacağını savunan Profesör Cengiz Aktar, Financial Times'ın görüş aldığı gözlemcilerden biri.

Öte yandan, yatırım bankası Morgan Stanley'den ekonomist Serhan Çevik ise, tam aksine, Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına yükselişinin Türkiye'de demokrasinin derinliğinin bir göstergesi olacağını savunuyor, Financial Times'ın sayfalarında. //