BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,77
ALTIN 2.433,39
HABER /  GÜNCEL

Kuzey ve Güney Kore'den üst düzey görüşme anlaşması

Kuzey Kore, Güney Kore ile ilişkilerini normalleştirme girişimleri çerçevesinde iki ülkenin üst düzey yetkililerinin Çarşamba günü sınırdaki silahsızlandırılmış bölgede bir araya gelmeleri bekleniyor.

Abone ol

Kuzey Kore'nin savaş tehdidinde bulunduğu aylar süren gerginliğin ardından Kore yarım adasının iki ülkesi son altı yılın ilk üst düzey hükümet görüşmesi için anlaşmaya vardılar.

İki günlük görüşmeler, Güney Kore'nin başkenti Seul'de Çarşamba günü yapılacak.

Toplantı gündeminde, Güney ve Kuzey Kore arasında askıya alınan ticari ve turizm ilişkileri yer alıyor.

Ancak, nükleer silah ve program konuları toplantının gündemin alınmadı.

Güney Kore muhalefet partileri de, Güney ve Kuzey Koreli yetkililerin, sınırdaki silahsızlandırılmış bölgede yapılan yaklaşık sekiz saatlik müzakerenin ardından hakkında uzlaşmaya görüşmenin gerçekleşecek olmasına olumlu yaklaştı.

İki ülke arasındaki müzakerelerde gündeme gelecek bir başka konu ise, 60 yıl önceki Kore savaşında birbirlerinden ayrılan aile fertlerinin birleştirilmesi konusu olacak.

Kuzey Kore'nin Şubat ayındaki nükleer silah denemesi ve ardından gelen Amerika Birleşik Devletleri ile Güney Kore ordusunun tatbikatı yarım adada gerginliğe yol açmıştı.

BBC'nin Seul'deki muhabiri Kevin Kim, iki Kore yetkililerin bir araya gelecek olması konusunda Seul'de ihtiyatlı bir iyimserlik olduğunu söylüyor.

Görüşmelere Güney Kore adında Ryoo Kihl-jae katılacak, ancak Kuzey Kore'nin müzakerelere kimi göndereceği henüz netlik kazanmış değil.

Kuzey Kore'nin Merkezi Haber Ajansı haberinde, görüşmelerin ana noktasının iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin yeniden canlandırılması olduğunu söyledi.

Pyongyang yönetimi, yarımadada gerilimin dorukta olduğu günlerde, Kaesong ortak ticaret bölgesini kapatma kararı almıştı.

BBC muhabiri Kim, görüşmelerin sonucunu tahmin etmenin oldukça zor olduğunu ancak Seul'ün uzun süre sonra üzerinde anlaşılan görüşmelere, yalnızca konuşmuş olmak için girmek istemediğini söylüyor.

Güney Kore, Kaesong'daki ticari faaliyetin yeniden başlamasını ve gelecekteki gerilim anlarında Kuzey Kore'nin bu ticari kompleksi siyasi nedenlerle kapatmasının daha zor hale getirilmesini istiyor