BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,81
ALTIN 2.402,98
HABER /  GÜNCEL

Kuzey ve Güney Kore Kaesong üzerine anlaştı

Kuzey ve Güney Koreli yetkililer iki ülke arasındaki ortak sanayi bölgesi Kaesong'un yeniden açılması konusunda prensipte anlaştı.

Abone ol

Kuzey ve Güney Koreli yetkililer iki ülke arasındaki ortak sanayi bölgesi Kaesong'un yeniden açılması konusunda prensipte anlaştı.

Tesislerin denetimini de içeren anlaşma, iki ülke arasındaki askersiz bölgede bulunan Panmunjom köyünde yapılan görüşmelerde sağlandı.

Bölgede yükselen gerilimden dolayı sanayi bölgesi Nisan ayında kapatılmıştı.

Muhabirler iki Kore arasındaki bağı simgeleyen Kaesong'un kapatılmasının gerilimin ne kadar yükseldiğine bir işaret olduğunu belirtmekteydi.

Sanayi bölgesi Kuzey Kore'ye büyük gelir sağlıyor.

Geçtiğimiz ay gerçekleştirilmesi istenen yüksek seviye görüşmeler prosedürlerle ilgili sorunlardan dolayı yapılamamıştı.

Görüşmelerden sonra gazetecilere konuşan Güney Kore'nin başmüzakerecisi Sun Ho, "operasyonların yeniden başlatılması, gelecekte bölgedeki operasyonların durmasının engellenmesi ve taraflar hazır olduğunda sanayi bölgesindeki ilişkilerin normalleştirilmesi" için yetkililerin Çarşamba günü Kaesong Sanayi Bölgesi'nde bir araya geleceğini söyledi.

Sun Ho, "Kuzey Kore'nin de Kaesong sorununu çözmeye istekli olduğu ve büyük çaba harcadığını hissettik." dedi.

Anlaşma çerçevesinde taraflar Güney Koreli işletmecilerin fabrikaları denetlemesine, ve ürünleri ve hammaddeleri almalarına izin verecek.