BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Kuzey Lübnan'da ateşkes bozuldu

Lübnan'ın ikinci büyük kenti Trablus'ta dün akşam Alevi ve Sünni liderlerin ilan ettiği ateşkes bozuldu. Suriye'nin gölgesi düşen kentte en az bir kişinin daha öldüğü bildiriliyor.

Abone ol

Suriye'nin gölgesi düşen Lübnan'ın ikinci büyük kenti Trablus'ta dün akşam Alevi ve Sünni liderlerin ilan ettiği ateşkes bozuldu.

Yeniden patlak veren çatışmalarda en az bir kişinin öldüğü bildiriliyor. Ateşkes öncesinde iki gün süren çatışmalarda da 12 kişi hayatını kaybetmişti.

Kentin çeşitli yerlerine çatışmaları yatıştırmak için tanklar konuşlandırıldı.

Birleşmiş Milletler'in siyasi işlerden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jeffrey Feltman durumu "çok tehlikeli" diye tanımladı.

Feltman BM Güvenlik Konseyi'ne Suriye'de durum kötüleşirken, çatışmaların Lübnan'da da yaygınlaşması tehlikesi olduğunu söyledi ve Lübnan ordusuna uluslararası yardım ve destek sağlanmasının çok önemli olduğunu kaydetti.

Jeffrey Feltman ayrıca Genel Sekreter Ban ki Moon'un, Suriye ile Lübnan arasındaki iki yönlü silah kaçakçılığından kaygı duyduğunu da iletti.

Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Suleiman da alışılmadık sertlikte bir açıklama yaparak, Lübnan'ın Suriye'nin gölgesinde kalmayı sürdüremeyeceğini kaydetti.

Suleiman Lübnan medyasında yayımlanan açıklamasında, "Yabancı bir oluşum Lübnan'a zarar verdiğinde, onunla ilişkimize son veririz. İlişki yeniden Lübnan'ın yararına olursa, yeniden ilişki kurarız" dedi.

Lübnan'ın ikinci büyük kenti Trablus sokaklarındaki çatışmalar Sunni mahallesi Bab el Tabbana ile Alevi bölgesi Cebel Muhsin civarında yoğunlaşıyor.

Suriye'de hükümet güçleri ile isyancılar arasında süregiden çatışmaların, 15 yıl iç savaş yaşamış Lübnan'da Alevi-Sünni bölünmesini yeniden su yüzüne çıkarmasından endişe duyuluyor.

"Fay hattı"

Lübnan'ın Sünni Başbakanı Necip Mikati dün 200 bin kişilik nüfusuyla ülkenin ikinci büyük kenti olan Trablus'ta her iki tarafa da seslenerek ''bu saçma savaşa'' son vermelerini istemişti.

Başbakan Mikati, ''Defalarca uyardık. Bizi Lübnan'ın etrafını saran ateşin içine çekmelerine izin vermemeliyiz'' dedi ve Trablus halkına ''bir başkasının savaşı uğruna kendinizi kullandırtmayın'' diye seslendi.

Trablus'un Sünni mahallesi Bab el-Tabbana ile Alevi bölgesi Cabal Muhsin arasındaki çatışmalarda silah ve el bombası kullanılıyor

Alevi mahallesinden iki kişinin öldüğü kesinleşirken, kayıplar arasında 13 yaşında bir çocuk da var.

Başkent Beyrut'tan bildiren BBC muhabiri Barbara Plett, Sünni çoğunluğun arasında Alevilerin yaşadığı Trablus'u, ''Lübnan'da mezhepler arası fay hatlarının en oynak olduğu yerlerden biri'' diye tanımlıyor.

200 bin nüfuslu Trablus Lübnan'ın ikinci büyük kenti ve büyük bir Sünni çoğunluğun içinde yaşayan küçük Alevi nüfusuyla Suriye'nin aynası gibi.

Kentte Haziran ayında çıkan çatışmalarda da 15 kişi hayatını kaybetmişti ama görgü tanıkları son çatışmaların daha şiddetli ve daha yaygın olduğunu söylüyorlar.