BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

'Kuzey Kore'nin uydu açıklaması provokasyon'

ABD ve Güney Kore, Kuzey Kore'nin uydu fırlatma planlarını, bölgesel güvenliği tehlikeye atacağı iddiasıyla kınarken, Japonya ise itidal çağrısı yaptı.

Abone ol

Batılı devletler, 'Uydu açıklaması füze denemesini gizlemek için' diyor

Kuzey Kore'nin bölgedeki bazı komşuları ve Amerika Birleşik Devletleri uzun menzilli füze denemesi olarak gördükleri uydu fırlatma planını provokasyon diye niteleyerek kınadı.

Kuzey Kore devlet medyası, barışçıl amaçlar için üretildiğini söylediği bir uyduyu uzun menzilli bir füzeye yerleştirerek uzaya göndermeye hazırlandığını duyurmuştu.

Amerika Birleşik Devletleri uzun menzilli füze denemesi olarak gördükleri olayın bölgesel güvenliği tehlikeye atacağını belirtirken, Japonya ise itidal çağrısı yaptı.

Ülkenin 1994 yılında ölen kurucu lideri Kim il-Sung'un yüzüncü doğum yıldönümünü kutlamak üzere üretildiği belirtilen uydu 12-16 Nisan tarihleri arasında uzaya gönderilecek.

Kore Uzay Teknolojisi Komitesi’nin açıkladığı bu adımın, 2009 yılı Nisan ayında benzer bir uydunun fırlatılmasının ardından alınan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararına aykırı olduğu belirtiliyor.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Kuzey Kore'nin açıklamasını "son derece provokatif" olarak niteledi ve Kuzey Kore'nin uluslararası topluma karşı sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

Üçüncü uydu fırlatma denemesi

Pyongyang yönetimi, geçen ay uzun menzilli füze denemelerini askıya almayı kabul ettiğini açıklamıştı.

Bu anlaşmaya, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kuzey Kore'ye 240 bin tonluk gıda yardımı yapması karşılığında varılmıştı.

Kuzey Kore yönetimi üç yıl önce gönderdiği uydunun yörüngeye oturduğunu ve 2009 yılındaki uydunun deneme amaçlı gönderildiğini belirtiyor.

Batılı ülkeler ise, yörüngeye giren bir uydu olduğuna dair bir işaret olmadığını, bu denemelerin, uzun menzilli füze denemelerini gizlemek için uydu fırlatılması olarak tanıtıldığını söylüyor.

Kore Uzay Teknolojisi Komitesi'nin açıklamasında, barışçıl faaliyet yürütecek uyduyu yörüngeye oturtarak, uzay teknolojisinin daha üst bir düzeyde kullanılacağı söylendi.

Kvangmyongong-3 adlı uydunun ülkenin batısındaki Çolsan'da bulunan Uydu Fırlatma İstasyonundan fırlatılacağı belirtiliyor.

Ülkenin resmi medyası Kuzey Kore'nin şimdiye kadar deneme amaçlı iki füzeyi dünyanın yörüngesine yerleştirdiğini söylüyor.