BIST 10.253
DOLAR 32,28
EURO 34,79
ALTIN 2.403,74
HABER /  DÜNYA

Kuzey Kore ABD vatandaşına acımadı

Kuzey Kore, 'hükümeti devirmeye çalışmakla' suçladığı ABD vatandaşını 15 yıl ağır iş cezasına çarptırdı.

Abone ol
Ceza, Pyongyang ve Washington arasında iplerin gerildiği bir döneme denk geldi..

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA, Korece ismi Pae Jun Ho olan ve ABD’de Kenneth Bae olarak bilinen ABD vatandaşının ‘hükümet karşıtı’ suçlar işlediğini duyurdu.

Geçen sene Kuzey Kore’ye giren Pae, 30 Nisan’da yargılanmıştı.

Pae’nin geçen hafta ‘Kuzey Kore’ye karşı işlediği suçları itiraf ettiğini’ belirten resmi haber ajansı “Yüksek Mahkeme, suçlarından dolayı 15 yıl mecburi ağır iş cezasına çarptırdı” dedi.

AP haber ajansı, Pae hakkındaki suçlamaların detaylarıyla ilgi bilgi verilmediğini duyurdu.

Kuzey Kore kökenli ABD vatandaşı Pae, geçen yıl Kasım ayında kuzey doğuda Çin sınırına yakın liman ve sanayi kenti Rason’dan bir turist grubuyla Kuzey Kore’ye girerken yakalanmıştı.

‘Turist rehberi’ olarak çalıştığı belirtilen 44 yaşındaki Pae, 2009 yılından bu yana gözaltına alınan altıncı ABD vatandaşı oldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Patrick Ventrell, Pazartesi günü yaptığı açıklamada “ABD vatandaşlarının refahı Dışişleri Bakanlığı için kritik öneme sahiptir ve baş önceliğidir” mesajı vermiş, Kuzey Kore’ye Pae’yi serbest bırakmaları çağrısında bulunmuştu.

Geçmişte Amerikalı gazeteciler ve Hristiyanlar, ‘misyonerlik’ yaptıkları suçlamasıyla gözaltına alınmıştı.

Kuzey Kore’de 2009 yılında ABD vatandaşı gazeteciler Laura Ling ve Euna Lee, izinsiz ülkeye giriş ve ‘düşmanca eylemleri’ nedeniyle “ağır iç cezasına” çarptırılmıştı.

Dört ay Kuzey Kore’nin elinde tutulan gazeteciler aynı yıl eski ABD Başkanı Bill Clinton’ın araya girmesiyle serbest bırakılmıştı.

ABD vatandaşı Kenneth Bae’ye verilen ceza, Pyongyang’ın yaptığı üçüncü nükleer deneme sonrası Washington ile iplerin gerildiği bir döneme denk geliyor.