BIST 10.046
DOLAR 32,41
EURO 34,57
ALTIN 2.381,67
HABER /  DÜNYA

Kuzey Irak'ta KYB şaşkınlığı

Kuzey Irak'ta yapılan genel seçimlerde Talabani'nin partisi KYB'nin üçüncü sıraya gerilemesinin şaşkınlığı devam ediyor

Abone ol

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nde geçtiğimiz 21 Eylül’de gerçekleşen parlamento seçimlerinin henüz resmi sonuçları açıklanmazken, bölgede koalisyon hükümeti için tartışmalar devam ediyor.

Seçim süreci ve olası koalisyon hükümeti hakkında Cihan Haber Ajansı’na(Cihan) açıklamada bulunan Siyasi Gözlemci Hogr Cheto, seçim sandığında halkın iradesinin ortaya çıktığını ifade etti. Kuzey Irak’ta Yüksek Seçim Komisyonu’nun seçim hazırlığını yeterli bulmadığını iddia eden Cheto, bölgede Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) içinde olmadığı bir koalisyon hükümetinin başarılı olmasını düşünemediğini dile getirdi.

Seçim sürecindeki eksikliklere de değinen Cheto; ”Bu seçimin eksikleri 3 kategoride değerlendirilebilir. Birincisi, Yüksek Seçim Komisyonu bazı hatalar yaptı. Seçmen listesinde vefat eden insanların isimleri yer aldı. Bu durum kuruma olan güveni sarstı. İkincisi, Yüksek Seçim Komisyonu çalışanlarının tarafsız olması gerekiyor. Nitekim bu kurumda çalışanların çoğu siyasi partiler tarafından atanan personeldir. Bu da siyasi partiler arasında güvensizliğe yol açmıştır. Üçüncüsü, oy verme gününde uygulanan sistem yüzünden sahtekarlığın önüne geçilemedi.” ifadesini kullandı.


Resmi olmayan sonuçlara göre seçimde Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) partisi 38 sandalye ile birinci sırada. Seçimin sürpriz partisi Değişim Hareketi (GORAN) 27 sandalye ile ikinci sırada. Seçimde büyük hayal kırıklığı yaşayan KYB ise aldığı 17 sandalye ile üçüncü sıraya düştü. KYB kendi kalesi olan Süleymanye’de bile birinciliği GORAN hareketine kaptırdı.

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’ndeki seçim kanuna göre, bir partin tek başına hükümeti kurabilmesi için 57 sandalyeye sahip olunası gerekiyor. Ancak resmi olmayan sonuçlara göre hiçbir parti tek başına hükümeti kuramıyor. Daha önceki hükümeti oluşturan KDP’si ve KYB’nin şimdi toplam sandalye sayısı 55. İki partinin koalisyon için üçüncü bir partinin de kapısını çalması gerekiyor.

Chato ise bu tabloyu şu şekilde değerlendirdi: " Kurulacak her hangi bir hükümette Talabani'nin partisi KYB göz ardı edilemez. O nedenle yine KDP ve KYB yeni hükümeti kurulacaktır. Kurulacak her hangi bir koalisyon KYB’yi içinde barındıramaz ise, gelecekte sorunlar yaşanır. KYB yılardır iktidara ortak olan bir parti. Ayrıca Irak genelinde itibarı olan bir parti. Bu parti bir seçim neticesiyle yok edilemeyecektir." dedi.

Cheto’ya göre KYB'nin oy kaybı iktidar ve muhalefet arasında kalmasından kaynaklandı. Halk, iki parti arasında kalan KYB’yi tercih etmedi.